Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Aki megálmodta Izraelt

2004. július 5. 12:00

A cionista mozgalom magyar származású alapítója, Theodor Herzl halálának 100. évfordulójára magyar-izraeli történelmi dokumentumfilm készült.

<

Herzl dokumentumfilm és emléknap

Herzl címmel 55 perces magyar-izraeli történelmi dokumentumfilm készült Izrael megálmodója, a száz évvel ezelőtt elhunyt Theodor Herzl életéről. A cionista mozgalom magyar származású alapítójáról, Herzl Tivadarról forgatott magyar-izraeli dokumentumfilmben Benjamin Netanjahu és Simon Peresz is megszólal.

 


Töltse le Herzl Tivadar
Der Judenstaat című művét


A filmben izraeli politikusok, osztrák lapszerkesztők valamint izraeli és magyar történészek emlékeznek Theodor Herzlre, eredeti nevén Herzl Tivadarra. Benjamin Netanjahu és Simon Peresz volt izraeli kormányfő mellett magyar részről Gerő András történész tekint vissza Herzl életére és korára. Az elhangzottakat riportok értelmezik, és archív képek teszik szemléletessé. A felvételeken Herzl Tivadar életének főbb helyszínei, az egykori Pest, Bécs és Párizs, valamint a korabeli Palesztina és Jeruzsálem elevenednek meg.

 

Szerepel a filmben egy 1949-ben, egy évvel Izrael Állam megalakulása után forgatott mozgókép is, melyből kiderül, a Döblingben apja mellé eltemetett Herzl földi maradványait - végakaratának megfelelően - Jeruzsálembe vitték, és ott, a ma róla elnevezett hegyen (a Yad Vashem Intézet és a katonai temető között) helyezték örök nyugalomra.

 

A magyar, héber és angol nyelven készült alkotás magyar nyelvű változatát 2004 július 11-én mutatja be a Magyar Televízió 20.30 órakor az M2 műsorán. Az eredeti szövegeken alapuló alkotás egyes szám első személyben szól a nézőhöz; Herzl Tivadar gondolatait a magyar változatban Szakácsi Sándor színművész tolmácsolja.

 

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) négymillió forintos támogatásával készült filmet Pataki Éva rendezte, producere Sárközi Réka, a budapesti 56-os Intézet munkatársa. A koprodukciós partner az izraeli TTV, mely hozzávetőleg ugyanekkora összegű segítséget nyújtott.

 

Theodor Herzl halálának 100. évfordulóján a Knesszet törvénybe iktatta a Herzl-emléknapot, melynek megünneplésére évente 5 millió sékelt szán. Mostantól évente (a zsidó naptár szerint Ijjar 10-én) országos cionista kongresszust rendeznek a Herzl-emléknapon. Az új törvény Izrael állam megálmodójának életét feldolgozó kutatásokra ösztöndíjat is alapít. Továbbá egy országos emlékbizottságot hoz létre, melynek feladata, hogy Izrael megálmodójának emlékét országos ünnepségek szervezésével ápolja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Aki megálmodta Izraelt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra