Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Vatikáni dokumentumgyűjtemény az inkvizícióról

2004. június 29. 17:53

Hat évvel az inkvizícióról tartott tudományos szimpózium után jelentette meg az egykor rettegett egyházi szervezetről dokumentumgyűjteményét a Vatikán.

<

George Cottier bíboros szerint a publikálás nem azért késett, mert valaki ellenezte, hanem mert egyes szakértők betegségük miatt elmaradtak munkájukkal - írta a madridi El País című lap.


A kötet megjelenése alkalmából II. János Pál pápa újra bocsánatot kért az inkvizíció visszaéléseiért. A Roger Etchegaray bíboros által felolvasott üzenetben a Szentatya, mint az 1994-es Tertio Millenio enciklikában és a 2000. március 12-i jubileumi beszédében, sajnálatát fejezte ki azokért a tettekért, amelyeket a Szent Hivatal "az igazság szolgálatában nem evangéliumi módszerekkel" elkövetett. Hangsúlyozta, hogy a bocsánatkérés vonatkozik mind az inkvizícióval összefüggésbe hozható drámákra, mind az emlékezetben megmaradt sebekre.


A Szent Hivatal inkvizíciós bíróságai a XIII. században jöttek létre a dominikánus rend kezdeményezésére és 1252-től kezdve, amikor IV. Ince pápa engedélyt adott a kínzás alkalmazására, félelmetes intézményekké váltak. Cottier bíboros a könyv bemutatásán pontosította, hogy a Vatikán bocsánatkérése nem terjed ki "a közvéleményben elterjedt bizonyos dolgokra, amelyek inkább mítoszok, mint valóság."


Agostino Borromeo, a könyv kiadója ennek kapcsán elmondta, hogy Spanyolországban például, ahol a legrosszabb hírű bíróságok működtek, 1540 és 1700 között, a Szent Hivatal legintenzívebb korszaka alatt, 44674 ítéletet hoztak, de ezek között csupán 800, azaz 1,8 százalék volt halálos ítélet. Németországban eközben 25 ezer feltételezett boszorkányt égettek el az inkvizíciós és a polgári bíróságok vegyesen.


Jean-Louis Tauran bíboros, a Vatikán könyvtárának vezetője bejelentette, hogy szakértők dolgoznak azoknak a könyveknek a listáján, amelyeket a Szent Hivatal tiltottnak minősített és kivont a könyvtárból. Az öt zsáknyi könyv csak három évszázaddal később került vissza.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Vatikáni dokumentumgyűjtemény az inkvizícióról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra