Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Csalás a világ 7 új csodájáról zajló szavazáson

2004. június 23. 15:46 Szecsey István

Az UNESCO internetes szavazást kezdett arról, hogy a mai kor embere mit tart a világ hét csodájának. Ám a szavazás lezárása előtt másfél évvel csalót kiáltanak!

<

Amint korábban beszámoltunk róla, 1999 óta zajlik az UNESCO által meghirdetett internetes szavazás arról, mi legyen a világ hét új csodája. Öt éve érkeznek a világpolgárént ("world citizen") aposztrofált felhasználók szavazatai a témában. Eddig 16 és fél millió voksot adtak le, és még másfél év hátra van a szavazás lezárásáig.

 

Az első globális internetes szavazásban való részvétel természetesen mindenki számára nyitott. Akár csak egy ilyen izgalmas kezdeményezésbe való bekapcsolódásként, akár a világörökséget megóvandó, mindenképp érdemes leadni egy szavazatot. Ehhez csupán egy érvényes e-mail címre van szükség, és mehet a hét jelölés, méghozzá 25 remekműre, melyet gondosan előválogattak régi korok építészeti csodái (pl. Angkor Wat, Petra, Machu Picchu), illetve modern korunk szülöttei (pl. az Empire State Building, Sagrada Familia, vagy az Operaház Sydney-ben) sorából.

 

A szavazás állása egy év után már elég komolyan igazolja azokat, akik manipulálciót emlegetnek, hiszen továbbra is a kínai szavazatok aránya a legnagyobb: az összes szavazat felét (50,54%) innen adták le. A legfrissebb heti statisztika (június 22.) szerint a heti szavazatok 74%-át is Kínából adták le. Így egyáltalán nem meglepő, hogy a lista első helyén a Kínai Nagy Fal áll (11,30%). Második a tibeti Potala palota (8,70%), a harmadik pedig a római Colosseum (7,19%).

 

A statisztikák természetesen naponta frissülnek, de úgy tűnik, hogy az egy évvel ezelőtti akció komolyan befolyásolta a szavazás menetét. Ha most zárnák le a listát, a következő hét csoda lenne az utókor számára emlékezetes:

 

1 Kínai Nagy Fal: 11.30 % 
2 Potala Palota (Tibet): 8.70 % 
3 Római Colosseum: 7.19 %
4 Chichén Itzá (Mexikó): 6.51 % 
5 Húsvét-szigeteki kőarcok: 6.20 % 
6 Pisai ferde torony (Olaszország): 6.13 %
7 Taj Mahal (India): 6.04 % 

 

Már csak azért is izgalmas ezt az eredményt áttekinteni, mert láthatjuk, hogy a modern építészet csodái teljes egészében hiányoznak az első hét helyezett közül, és igazából a világ hét új csodájának fele ebben a szavazási fázisban még nem más, mint "ami az ókori hét csodából kimaradt, és más érdekességek".

 

Az oldal naprakészsége sem túl rózsás: a legutolsó "friss" anyag 2002-es dátumot visel. Tulajdonképp az egész oldal az indító, 1999-es külsőt és belsőt hordozza, nem változik, csak szép lassan várja a szavazatokat - nem törekszik többre, mint amilyen célt kitűztek elé.

 

A szavazás sebességéről elmondható, hogy - bármilyen impozáns is ez a 16,5 millió voks - a szervezők szempontjából nem túl hatékony. Az elmúlt egy évben "alig" 3,5 millió szavazat érkezett. Akárhogy is osztunk-szorzunk, ilyen arányú növekedéssel számolva nehezen érheti el 2005-re az áhított 60 (illetve 100) milliós szavazatszámot a projekt. Persze azért csekélyke utánaszámolással leoszthatjuk, hogy így "alig" napi 10000 szavazat érkezik.

 

A másik elgondolkodtató tény az, hogy hiába emlegetik Kína csalását, vagy manipulálását a szavazásban - ha meggondoljuk, Kína lakossága a Föld népességének mekkora hányadát teszi ki, máris kevésbé tűnik konspiráció művének az eredmény.

 

Vagy csakugyan az volna? Hiszen Kína nem épp a szabad internetes közösségek, és egyéni véleményformálás hazája. Az internet elterjedtsége sem magas arrafelé, így aligha lehet kétségünk afelől, hogy kik és hogyan adhatták le a szavazatokat. Hirtelen érdeklődésük a világörökség iránt azért is érdekes, mert - mint mi is beszámoltunk róla - az UNESCO már megrótta a kommunista országot. amiért veszélyezteti a Dalai láma egykori palotájának állapotát, holott Lhasa biztos helyet élvez a világszervezet megóvandó műemlékeinek listáján.

 

Viszont tudomásul kell venni, hogy Kína még az internetes boom és a nyugat felé nyitás elején áll, úgyhogy vigyázó szemünket kelet felé vessük!

 

Az oldalon nem csak a világ hét új csodájára voksolhatunk, hanem például napi szavazófelületet is fellelhetünk, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy hol történjen meg az új hét csoda bejelentése. Egyelőre itt is a kínai helyszín vezet.
Bízunk benne, hogy másfél év múlva megnyugtató eredménnyel fejeződik be az internetes szavazás, és a záró ünnepségről mindenki jó szájízzel térhet haza. De addig még biztosan beszámolunk néhány fordulatról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Csalás a világ 7 új csodájáról zajló szavazáson

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra