Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Stonehenge walesi építői

2004. június 22. 10:07

<

Nyugalmas napimádás Stonehenge-nél

Modern druidák
A korábbi évek súlyos összecsapásaihoz képest viszonylagos nyugalomban telt az idei nyári napforduló a délnyugat-angliai Stonehenge-nél, ahol ismét ezrek gyűltek össze a hétfőre virradó nevezetes - és jeges - hajnalon, várva az év legkorábbi napfelkeltéjét.

 

A Nap helyi idő szerint 4:58 órakor fel is kelt, ebből azonban a mintegy 20 ezer "druida", újkori hippi, napimádó és egyéb furcsa szerzet a fagypont közeli, felhős, szeles, időnként esős angol (csillagászati) nyárkezdeten nem sokat látott.

 

A 4300 évesnek gondolt, 20-30 tonnás kőtömbökből épített világhírű emlékmű az utóbbi harminc évben vált a kultikus gondolkodásúak gyülekezőhelyévé június 21-e hajnalán. Akik itt évről évre összegyűlnek, ezt abban a meggyőződésben teszik, hogy a koncentrikus sziklaköröket egy ősi napimádó szekta építette, éppen a nyári napforduló tiszteletére.

 

A szakértők nem zárják ki ezt a lehetőséget, de hangsúlyozzák, hogy a kőkörök eredeti célja gyakorlatilag teljesen ismeretlen a tudomány előtt. Teljes rejtély a tudósok szerint az is, hogy miképp lehetett a több mint hatezer évvel ezelőtti technológiával a súlyos sziklatömböket nyugat-walesi lelőhelyükről 150 kilométerre, jelenlegi helyszínükre szállítani, és az egyes függőleges oszlopokat vízszintesen összekötő elemeket a 8-10 méteres magasságba felemelni.

 

Mindez azonban nem nyugtalanítja a Stonehenge-nél évről évre összegyűlő tízezreket, akik kultikus fesztiválokkal, tábortüzekkel, pogány szertartásokkal ünneplik a napfordulót. Az események központi figurája az idén is "Arthur király", az önjelölt újkori druida törzsfőnök volt, aki fáklyák gyűrűjében állva vezényelte a szertartást. "Arthur" 1986 óta az angol "druidák" vezére.

 

Az idén az angol történelmi örökséget kezelő állami alapítvány, az English Heritage szigorú szabályokat határozott meg: az emlékmű közelében csak erősítés nélküli, akusztikus hangszerek használatát engedélyezte, alkoholból csak minimális mennyiség volt bevihető a "belső körbe", és a kövek fizikai érintése továbbra is tilos volt.

 

Ennek ellenére sokan megpróbáltak felmászni az oszlopokra; a 150 fővel kivonult rendőrség 11 embert őrizetbe vett rendzavarás címén.

 

Ez azonban békés pikniknek számított a korábbi zavargásokhoz képest, amelyek legsúlyosabbika 1985-ben robbant ki: akkor 300-an csaptak össze a nagy erőkkel kivonult rendfenntartó erőkkel, és a csatának 12 súlyos sérültje volt. A hatóságok ezután 15 évre teljesen betiltották a júniusi napfordulós szertartásokat Stonehenge-nél.

 

A kultikus összejövetelek éppen harminc éve, 1974-ben kezdődtek, amikor néhány száz hippi a tiltás ellenére átmászott a köveket akkor övező drótkerítésen, és többen közülük - a kitoloncolásukat elrendelő bírósági végzéssel is dacolva - hat hónapig, a téli napfordulóig a helyszínen maradtak. A stonehenge-i "szabad fesztivál" azóta a hatósággal szembeni civil fellépés egyik szimbóluma is.

 

(Panoráma - Kertész Róbert, London)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Stonehenge walesi építői

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra