Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Stonehenge walesi építői

2004. június 22. 10:07

Stonehenge építői Walesből érkeztek - állítják azok a régészek, akik hét ember maradványait tárták fel a rejtélyes kőkör közelében. A kultikus építmény talán nem is eredeti, hanem csak másolat.

<

Stonehenge csak másolat?

Csak másolat volna?
A szenzációs lelet nemcsak a rejtélyes Stonehenge eredetéről árul egy keveset, de a kőkorszakot követő európai népvándorlásokról is. Bár Stonehenge pontos eredetét és funkcióját ma sem ismerjük pontosan, a történészek többsége szerint a kőépítmény a Nap és a Hold istenének szentelt templom lehetett. Mi is hírt adtunk azonban arról a renegát véleményről, mely szerint a kőkör nem más, mint a legősibb szeméremdomb.


A walesiek csontvázait először tavaly, útfelújítási munkálatok közben pillantották meg egy vízvezeték-árok mellett,  a Stonehenge-hez nagyon közeli Boscombe Down helységnél. A wessexi régészeti hivatal által indított ásatásokból kiderült: a csontok egy 2300 évvel ezelőtti tömegsírhoz tartoznak, melyben díszített edényeket, nyílhegyeket, kovaeszközöket, és egy vaddisznóagyarat is találtak - hét ember földi maradványain kívül. A koponyák hasonlóságai alapján a tudósok arra következtetnek: az emberek ugyanolyan származásúak voltak.


Az egyik csontváz egy 35 és 45 éves kora között meghalt férfié volt, másik két férfi 25-30 éves lehetett halála idején. Találtak egy 15-18 éves kamaszfiúhoz tartozó csontvázat, és három gyermek maradványait, akik 2-7 éves korukban haltak meg.


A "boscombe-i íjászok"-nak nevezett férfiak fogazatán oxigénizotóp-vizsgálatot végeztek. Ezek az izotópok az ivóvízből kerülnek a szervezetbe, és a fogzománcban rakódnak le. Az izotópok mintázata elárulhatja, az illetők milyen messze éltek a tengertől, milyen tengerszint feletti magasságban éltek, sőt, még lakóhelyük általános éghajlati viszonyaira is következtetni lehet belőlük - derül ki a wessexi régészeti hivatal weboldaláról.

 

Mint korábban beszámoltunk róla, ugyanezzel a típusú izotóp-vizsgálattal deríteték ki nemrég azt is a tudósok, hogy Angliában sosem volt sok angolszász.


"Az oxigénizotóp-analízist rendszerint más vizsgálati módszerekkel, pl. stroncium-analízissel vegyítjük. Így derülhet ki, hogy egy személy hol töltötte gyerekkorát, de ugyanezzel a módszerrel ki is lehet zárni korai fejlődésének lehetséges helyszínei közül bizonyos vidékeket" - közölte Jane Evans, a British Geological Survey munkatársa. Evans szerint a leletek "fontos állomást jelentenek a Walesből a mai Salisbury felé irányuló őskori vándorlás kutatásában".


A fogmaradványokban nagy mennyiségű stronciumot találtak, ami radioaktivitásra utalt. Az eredmény az emberek feltételezett lakóhelyét néhány vidékre szűkítette. Felmerülhet Cornwall, Man szigete, Északnyugat-Anglia, a skót felföld és Wales. Az éghajlat vizsgálata után már csak egy helyszín maradt: Wales.


Mivel geológiai kutatások már bizonyították, hogy Stonehenge legidősebb kövei a délnyugat-walesi Preseli hegységből származnak, a régészek szinte biztosra veszik, hogy a sírban nyugvó emberek Walesből származnak, sőt, részt vettek a rejtélyes Stonehenge felépítésében is.


Andrew Fitzpatrick, a wessexi régészeti hivatal munkatársa a Discovery Newsnak elmondta: csodás véletlen lenne, ha a kövek és a sírban nyugvó emberek eredete nem állna kapcsolatban egymással. A régész hozzátette: "A sírok tartalma nem ad ugyan kulcsot magának Stonehenge-nek az értelmezéséhez, ám kétségkívül emberi dimenzióba helyezi az építményt."
 

A tömegsír nagyjából ugyanakkor és ugyanott keletkezett, mint az Amesbury Íjász sírja. A közép-európai származású, rejtélyes kilétű férfié a leggazdagabb sírlelet ebből az időszakból. Sírját néhány évvel ezelőtt fedezték fel, a helyszínen edényeket, fémmegmunkálásra alkalmas szerszámokat találtak - de ugyanitt bukkantak Nagy-Britannia legrégebbi aranytárgyaira is.


Bár a fémmegmunkálás már létezett Stonehenge építésének idején is, Fitzpatrick szerint "a walesiek arcuk verítékével cipelték a köveket erre a helyszínre". Ez pedig elképesztően nehéz munka lehetett. A sírban nyugvók közül a legidősebb férfin látszik, hogy súlyos lábtörést szenvedett, aminek következtében egyik lába rövidebb volt, és erősen sántított is.


"Ezek után fel kell tennünk magunknak a kérdést: ugyan minek szállítottak ezek az emberek olyan messziről ennyire súlyos köveket pont ide?" - jegyzi meg Fitzpatrick. "Stonehenge, leszámítva az eredeti faépítményeket, nem volt jelentős helyszín a kövek felállításáig. Úgyhogy arra gondolunk, az eredeti walesi helyszín bírhatott különleges jelentőséggel az itteniek számára - vagyis az a hely, ahonnan a kövek származnak."


A régész elképzelhetőnek tartja, hogy a kőépítmény walesi eredetű, Stonehenge-ben csak újjáépítették. A Preseli-hegységben csakugyan létezik egy hasonló építmény, ám a két kőkör között eddig nem sikerült egyértelmű összefüggést találni. Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy nemrég Németországban bukantak a Stonehenge-ihez hasonló kőépítményre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Stonehenge walesi építői

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra