Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Angolok fekete ősei

2004. június 17. 03:08

Nagy-Britannia jelenlegi lakosai nem csak szász és kelta eredetűek, de még afrikaiak is voltak őseik között? Egy kutató azt állítja a brit Telegraphnak: sok mit sem sejtő fehér bőrű angol származhat mór ősöktől.

<

A régészek szerint bizonyítható, hogy az időszámításunk utáni 3. században létezett egy római erődítmény a mai Carlisle melett, melyet egy 500 fős afrikai eredetű, mór csapat védett.

A Liverpooli Egyetem régésze, Richard Benjamin régóta foglalkozik a feketebőrű britek történelmével. A tudós szerint a sziget római kori történetének sok fekete lakosa letelepedett, és családot alapított. "Mikor rómaiakról beszélünk Britanniában, legtöbben a kék szemű, fehér bőrű embertípusra gondolnak. A valóság azonban más volt."


A tudós tanulmánya a British Archaeology című szaklapban jelent meg. Benjamin egy 4. századi feljegyzést ismertet, melyet Beaumontban, az Aballava római erődtől néhány kilométerre fedeztek fel. Az írásban található egy utalás "Aurelius nagy számú mórjaira", akik valószínűleg egy észak-afrikai csapat tagjai lehettek, és Marcus Aurelius császárról kapták nevüket.

 

A csapat tagjait valószínűleg Mauritana provinciában, a mai Marokkó területén toborozták Septimus Severus császár idején. A csapat valószínűleg észak-afrikai berberekből állt, de lehet, hogy voltak köztük sötétebb bőrű núbiaiak is. A fekete katonák az i. sz. 2. vagy 3. században érkezhettek a Brit-szigetekre, közelebbről Aballava erődítménybe, mely Cumbriában, Hadrianus falának nyugati végénél fekszik.

 

Benjamin szerint a csapat a mai Németország területén, méghozzá a Duna vidékén is harcolhatott, ahol több feljegyzés is utal mór csapatokra. Pontos számuk ugyan ismeretlen, annyi bizonyos, hogy az erődben akár 500 főt is lehetett állomásoztatni.

 

"A civilek és a hadsereg hivatalnokai szabadon mozoghattak. A leszerelő levelek tanúsága szerint sok veterán katona telepedett le helyben, vagyis Britanniában" - mondta Benjamin. "Ezek a katonák viszonylag jómódúak voltak, sok pénzt költhettek a lakóhelyükön vagy az erődítmények környékén. Bizonyára bordélyokban is szórakoztak. Olyanok is lehettek, akik hosszabb távú kapcsolatra vágytak, és családot alapítottak."

 

Benjamin szívesen indítana a fekete britek történetét feltáró kutatást. Arra gyanakszik, hogy az angol-skót határvidék jelenlegi népességének DNS-állománya rokonságba hozható Észak-Afrika mai lakosságának DNS-állományával. A helyi temetőkből feltárt csontvázak is sokat elárulhatnak arról, hol született az illető.


Az is lehet, hogy a környékbeli falvak épületeihez régi római anyagokat használtak fel, tehát az sem kizárt, hogy az építőanyag egy részében is ki lehet mutatni az afrikai eredetet. Benjamin elméletét az is alátámasztja, hogy 1989-ben Londonban egy afrikai férfifejet ábrázoló szobrot találtak, amely az i. sz. első században készülhetett. Ugyanebből az időszakból már írásos dokumentumokban is előfordulnak a feketékre tett utalások. Dél Shieldsben egy 20 éves férfi sírkövének felirata felirata így hangzik: "mór fajú, felszabadított szolga". A feketebőrűekből álló katonai egység felbukkan a Notitia Dignitatumban, egy hivatalnokokat és tisztségviselőket felsoroló dokumentumban is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Angolok fekete ősei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra