Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Álrendőrök Kelet-Berlinben

2004. június 9. 01:09

`Keletnémet` álrendőrök miatt meghatározatlan időre kék műanyaglepellel borították le Berlinben az egykori kelet-nyugati átkelőnél, a Checkpoint Charlie-nál lévő installációt.

<

A Checkpoint Charlie-t, a hidegháborús évek dokumentumait bemutató múzeumot naponta turisták százai, ezrei keresik fel. A turisták politikai egzotikum iránti vágyát használták ki keletnémet rendőrnek, vagy határőrnek beöltözött színésznövendékek, akik néhány euró ellenében felajánlották a turistáknak: a bódé és a homokzsákok előtt lefotóztathatják magukat velük. Ugyancsak néhány euró fejében eredeti keletnémet határőrpecsétet is nyomtak a turisták útleveleibe, de árusítottak gázmaszkokat is, miközben szólt az NDK himnusza, s mutatóba egy-két Trabant is felvonult. A kéretlen konkurenciát Alexandra Hildebrandt, a múzeumot alapító Rainer Hildebrandt ukrán származású özvegye megelégelte, s lepellel boríttatta be a bódét és a zsákokat.

"Egyszerűen fáj, ahogy visszaélnek a megosztottság jelképeivel" - panaszkodott Hildebrandt.

A Die Welt beszámolója szerint a színinövendékeken kívül egy élelmes német-amerikai, Tom Luszeit is beszállt a nosztalgia-üzletbe. Hildebrandt ugyan azt állítja, hogy az álrendőröknek nincs engedélyük, ám a berlini lap úgy tudja: a Checkpoint Charlie-n, illetve környékén osztozó két berlini kerület, Mitte és Kreuzberg közül az utóbbi hajlandó volt működési engedélyeket kiadni az álrendőröknek.

(Panoráma - Sarkadi Kovács Ferenc, Berlin)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Álrendőrök Kelet-Berlinben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra