Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Polgárháborús tömegsírt találtak Spanyolországban

2003. szeptember 2. 03:21

Az 1936-1939-es spanyol polgárháború feltehetően egyik legnagyobb tömegsírját fedezték fel a Granada közelében fekvő El Carrizal településen

<

Történészek becslése szerint a dél-spanyolországi Alpujarras hegységnek azon a meredélyén, ahol a leletre rátaláltak, mintegy 5000 kivégzett ember tetemét földelték el. Az El Pais című spanyol napilap hétfői jelentése szerint az eltemetett áldozatok köztársasági milicisták vagy az úgynevezett nemzetközi brigádok tagjai lehettek, akiket Francisco Franco későbbi diktátor (1939-1975) csapatai végeztek ki, miután a köztársaságiak a malagai partoktól az Alpujarras felé menekültek.

Az ARMH egyesület tagjai azt követően kezdtek kutatni El Carrizalban, hogy helyi lakosok felhívták figyelmüket: építőmunkások ember maradványokat tüntettek el - írja a dpa. A lelet helyszínén a spanyol építésügyi minisztérium már hónapok óta dolgozik egy védőfal építésén. Helyi lakosok szerint az építőmunkások azért nem akartak semmit sem elárulni a talált leletekről, mert munkájukat féltették.

A három éve alakult Egyesület a Történelmi Emlékezet Visszanyerésére (ARMH) elnevezésű érdekközösség azt szeretné elérni, hogy hantolják ki és azonosítsák a fasiszták által kivégzett 35 ezer embert, akiket hivatalosan a spanyol polgárháború eltűntjeiként tartanak nyilván. Annak idején a szemben álló felek soraiban összesen mintegy 600 ezer ember vesztette életét.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Polgárháborús tömegsírt találtak Spanyolországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra