Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A halottak titkai: Angkor – az eltűnt város

2002. december 17. 03:59

Angkor – titokzatos templom-együttes Kambodzsa szívében. Fénykorában akkora területet foglalt el, mint a mai Los Angeles. Körülbelül 500 évvel ezelőtt a város hanyatlásnak indult, a dzsungel visszaköltözött, az emberek pedig eltűntek. Miért hagyták el Angkort? A legmodernebb technikával, és egy ellentmondásos elmélettel felvértezett nemzetközi csoport most új bizonyítékok után kutat, hogy felfedje a holtak titkait, és saját, mai kultúránk néhány kérdésére is választ találjon.

december 22-én, este 9-kor

Játsszon velünk és nyerjen
National Geographic ajándékokat!

<

December 22-én, este 9-kor
Tonle Sap-tól, Közép-Kambodzsa nagy tavától északra fekszenek a több, mint öt évszázadon át fennállt khmer állam fővárosának, Ankornak a romjai. Az `Angkor` név egy szanszkrit nagarából származik. A jelentése: `város, ahol király lakik`. A kilencedik és a tizennegyedik század között a khmer uralkodók lenyűgöző adminisztratív és vallási központtá fejlesztették Angkor körzetét. A feltevések szerint a várost rejtélyes körülmények között, a tizenötödik században hagyták el. A Kambodzsa népének előtörténetét is magában foglaló hosszú történelmi folyamattal egybevetve Angkor egyfajta kivétel. Angkor Wat soha, Kambodzsa történetében egy pillanatra sem szűnt meg létezni. Angkor Watot elhagyták. A közhit szerint a szomszédos thai törzsek 1431-ben fosztották ki Angkort, és a lakosság ez után menekült el, félve a további összecsapásoktól. A khmerek különleges helyet választottak. Környezeti szempontból ez a terület elsőrangú. A víz egész évben olyan közel van a felszínhez, hogy sok ezer ember élhet itt, a vízminőség miatti egészségügyi veszélyek nélkül. Angkor varázslatos adottságai közismertek voltak. Angkor Wat fokozatosan buddhista zarándokhellyé fejlődött, nem csak a kambodzsaiak, de a szomszédos, és távolabb fekvő országok lakói számára is.

Ajánlat
angkor.com
The Origins of Angkor
Angkor Wat
A város romjaira a tizenhatodik század vége felé bukkantak rá portugál felfedezők. Az elkészült feljegyzések sohasem kerültek nyilvánosságra. A nyugati világ figyelmét a franciák irányították Angkorra, miután Henri Mouhot 1863 körül felfedezte. Ez egybeesett azzal, hogy Kambodzsa 1964-ben francia protektorátussá vált. A nyugati tudósok inkább az uralkodói udvar tökéletes felépítése és kultúrája, mint lakói szempontjából méltatták az angkori civilizáció csodás elemeit. Az is igaz, hogy az elméleteket nem volt könnyű megalapozni. Nem maradtak fenn könyvek, és a tizenkilencedik század végéig kőbe vésett feliratokat sem találtak. Angkor hirtelen elnéptelenedésének rejtélye a huszonegyedik századig megfejtetlen maradt. Egy hatalmas királyság fővárosa állt itt. Arra van bizonyítékunk, hogy sokan lakták, de semmi sem utal arra, hogy hová mentek ezek az emberek. Valami történt, és azt szeretnénk tudni, hogy mi volt az. Nem tudjuk, hogyan éltek a közemberek. Nem ismerjük az irodalmukat, a kereskedelmi rendszerüket. Nem tudjuk, hogy az építészeik hol kaptak képzést, és ihletet. Ehhez képest nagyon alaposan ismerjük ugyanebből az időszakból a középkori Európa életét. Az egész hely egy hatalmas rejtvény. Csak néhány kőbe vésett felirat, egy látogató feljegyzései, és rengeteg feltételezés áll rendelkezésünkre. Választ kapunk valaha Kambodzsa rejtélyére?

Válaszolj az alábbi két kérdésre és nyerj National Geographic ajándéktárgyakat!

  • Mikor épült az Angkor Wat kolostorépület?
    a) 1000-1035 között
    b) 1113-1150 között
    c) 1208-1223 között
  • Ki uralkodott ezalatt az idő alatt?
    d) Mongkut
    e) I. Szurjavarman
    f) II. Szurjavarman A megfejtést az [email protected] címre várjuk. A tárgy/subject rovatba írd bele: NGC.


    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    A halottak titkai: Angkor &#8211; az eltűnt város

  • Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

    Ízelítő a Magazinból

    További friss hírek

    Legolvasottabb cikkeink

    Facebook Twitter Tumblr

     

    Váltás az asztali verzióra