Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Drakula Don Juan köpönyegéből bújt elő

2003. augusztus 22. 10:49

Világosan látszik, hogy a Drakula szerzőjének kezét a Don Giovanni vezette

<

Don Giovanni Drakula köpönyegéből bújt elő

Drakula szerepében Lugosi Béla

A Don Giovanni (a nem olasz nyelvű előadásokban, s az irodalomban Don Juan) és a Drakula közötti hasonlóságok alapján világosan látszik, hogy a Drakula szerzőjének kezét a Don Giovanni vezette.

Alessandro Barrico olasz kritikus és író a La Republicaban olvasói levélben hívta fel a figyelmet számos párhuzamra, majd magyarázatként hozzátette:

"Stoker megszálottan rajongott a Don Giovanniért. Talán elméjének egy rejtett zugából irányítva tudat alatt is befolyással volt rá az opera s az inspiráció szintjén külöböző mintákat és eszközöket adott írói vénájának".





Dracula - Don Juan párhuzamok:
  • Mozart Don Giovannijának első felvonása végén a nagy csábító találkozik ellenfeleivel. Az öt ellenfélből az egyiknél még pisztoly is van, mégis megmenekül. Bram Stoker Drakulája végén hasonlóan valószínűtlen jelenet játszódik le: öt fegyveres kergeti az ablakon távozó Drakulát, de hiába.
  • A csábító és a vámpír egyaránt három áldozatot szedett. Don Giovanni áldozatai: Zerlina, a parasztlány, Donna Elvira és Donna Anna; Drakula áldozatai: Lucy Westenra, Jonathan és Mina Harker.
  • Mindkettejük ellensége két szerelmespár és egy öregember.
  • Don Giovanni és Drakula egyaránt úr-szolga viszonyt tartanak fenn. A szolgák, Leporello és Renfield egyaránt amiatt siránkoznak, hogy nem részesülhetnek az uraik által szerzett örömökből.
  • Zerlina elcsábítását leszámítva a csábító és a vámpír történetének minden fontos fejleménye éjszaka történik.
  • A Donna Anna elcsábítása közben vámpírruhát viselő Don Giovanni álmából ébreszti a lányt, akárcsak Drakula a megtámadott Lucy Westenrat.

    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    Drakula Don Juan köpönyegéből bújt elő

  • Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

    Ízelítő a Magazinból

    További friss hírek

    Legolvasottabb cikkeink

    Facebook Twitter Tumblr

     

    Váltás az asztali verzióra