Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A repülés úttörői

2003. augusztus 11. 06:03

A Time magazin összeállítást készített a repülés 20 legismertebb pionírjáról

<

Wrighték, Lindbergh és Earhart

Orville Wright
Orville és Wilbur Wright (1871-1948), (1867-1912)

1903. december 17. Kitty Hawk, Észak-Karolina állam. Végre sikerült. Orville Wright felmászott a 600 font súlyú masinájára, elindult - és a levegőben is maradt. Három nappal korábban már tettek néhány kísérletet a Wright-fivérek, de mindegyik kudarcot vallott. Ez a decemberi nap azonban örök hírnevet szerzett az Ohio államban született fiúknak, akiknek régi vágyuk volt már a levegő meghódítása. 17-én összesen négyszer emelkedtek levegőbe kezdetleges gépükkel. Orville első kísérlete 12 másodpercig tartott, és 40 méter magasra sikerült feltornásznia a szerkezetet, Wilburé 59 másodpercig, és ő 284 méteren kezdte meg az ereszkedést. Nem sokkal később a Wright-testvérek jól jövedelmező repülőgép-forgalmazó üzletet nyitottak.



Lindbergh
Charles Lindbergh (1902 -1974)

Róla már tettünk említést mostanában a gyermeke elrablása, valamint kettős élete kapcsán. A történelembe azonban mégsem ezekkel a történetekkel írta be magát, hanem azzal, hogy elsőként repülte át egyedül az Atlanti-óceánt. 1919-ben Raymond Orteig, a New York Hotel tulajdonosa fogadásból felajánlott 25 ezer dollárt annak, aki repülőgépen, leszállás nélkül eljut New Yorkból Párizsba. Sokan próbálkoztak a pályázat kiírása után, de senkinek sem sikerült, és nagyon sokan meg is haltak, eltűntek útközben. Már lassan kezdett rossz ómenné válni a felhívás, amikor jelentkezett egy 25 éves detroiti fiatalember. Charles Lindbergh Spirit of St. Louis nevű gépén teljesítette a távot, és 1927. május 21-én 10 óra 21 perckor leszállt a Párizs melletti Le Bourget repülőtéren (inkább mezőn). Hős született, akit szeretett a média, és aki szerette a médiát, a hírnevet és a nyilvánosságot. Ez lett a veszte. 1929-ben megnősült, majd 1932-ben elrabolták 20 hónapos gyermekét, akit kicsivel később holtan találtak. Idővel a tettes is meglett, akit halálra ítéltek. Lindbergh még hat gyermeket kapott amerikai feleségétől - és másik hármat egy német asszonytól, amint arról már korábban beszámoltunk.



Earhart
Amelia Earhart (1897-1937)

Mai napig a leghíresebb nő a repülés történetében (Tyereskova asszonyság inkább az űrrepülés történetében jeleskedett, ezért őróla itt és most ne essék szó). Lady Lindy - mert csak így becézték - gyakorlatilag Charles Lindbergh női megfelelője volt. 1928-ban már részt vett egy három fős expedícióban. Ők is átrepülték az Atlanti-óceánt, de ez nem volt elég neki. Gondolt egy merészet, és négy évvel később, 1933-ban - első nőként - egyedül is megtette az utat. A siker nem szállt a fejébe, ezért hihetetlen kalandja után egy évvel már egy újabbal állt elő: Hawaii-ból Kaliforniába indult, ami azért nem volt veszélytelen vállalkozás, mert már előtte is megpróbálták, de mind a tíz fő a tengerben lelte halálát. Neki sikerült. Itt viszont meg kellett volna állnia, mert a következő, 1937-es útján már nem volt ilyen szerencsés. Körbe akarta repülni a Földet Floridából Kaliforniáig. Sajnos a Howland-szigetek partjaitól 35-100 mérföldre a tengerbe veszett, így csak az emléke maradt mára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A repülés úttörői

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra