Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egy ötven évvel ezelőtti palackposta íróját keresik Ausztráliában

2019. július 18. 13:45 MTI

Ötven éve íródott palackposta feladóját keresi egy ausztrál halász, aki Ausztrália déli partjainál találta meg az üvegbe zárt üzenetet.

<

Paul Elliot az ausztrál állami rádiónak elmondta, hogy fiával, Jyahval talált rá a palackra az Eyre-félsziget nyugati partjainál, ahol halászni voltak.

Elliot megpróbálja felkutatni az üzenet küldőjét, a brit Paul Gibsont, aki 13 éves korában hajózott el a nyugat-ausztrál Fremantle-től a délen fekvő Melbourne-ig. 

David Griffin ausztrál oceanográfus szerint a palackot feltehetően partra sodorta a víz, és most egy vihar szabadíthatta ki, ezért maradhatott a part menti vízben épen. A szakértő hozzátette: az óceán sohasem nyugodt, így teljesen lehetetlen, hogy a palack 50 éve sodródna a vízben.

"Ha Ausztrália déli partjainál dobták a vízbe, elképzelhetetlen, hogy ott maradt volna, hiszen a víz elvitte volna" – mondta Griffin.

Az egykori fiú földrajzi helyzetéről azt írta az üzenetben, hogy "ezer mérföldre van Fremantle-től", de nem derül ki, hogy valóban 1000 mérföldet, azaz 1600 kilométert akart-e írni.

Az 1960-as években sok százezer brit kivándorló utazott Ausztráliába, útjukat az ausztrál kormány támogatta, a gyermekek pedig ingyen utazhattak. Néhány éven belül azonban a britek negyede hazatért, mert nem váltak valóra álmaik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy ötven évvel ezelőtti palackposta íróját keresik Ausztráliában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra