Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ezeréves fa várfalakra bukkantak Dél-Morvaországban

2019. július 12. 10:51 MTI

Mintegy ezeréves, fából épített várfalmaradványokat találtak cseh régészek a dél-morvaországi Břeclav városában álló kastély alatti ásatások közben.

<

"A régészek szerint rendkívül értékes és ritka leletről van szó. Miután az ásatások még folynak, lehetséges, hogy újabb értékes leletekre bukkannak" - mondta Jiří Holobrádek, a breclavi városi önkormányzat szóvivője újságíróknak szerdán.

"A leletek első kiértékelése alapján a kastély mai alaprajza megőrizte az egykori, tehát kora középkori várfalak alaprajzát. A lelet azért rendkívüli, mert a 11. századból származó erődítményfalak nagyon ritkák" - mutatott rá az ásatásokban részt vevő Miroslav Dejmal, az Archaia Brno szervezet régésze.

A breclavi kastély alatti kutatásokat az Archaia és a városi múzeum végzi a brnói Masaryk Egyetemmel együttműködve. Az eddig feltárt leleteket és a kutatás eredményét szerdán Břeclavban mutatták be a nagyközönségnek.

A břeclavi kastély mai formájában reneszánsz épület, részben román stílusban átépítve. Helyén eredetileg az I. Břetislav cseh fejedelem (1000-1055) által építtetett vár állt, amely a határvédelemre szolgált. A jelenleg rossz állapotban lévő kastélyra általános felújítás vár, ezért végeznek alatta régészeti ásatásokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ezeréves fa várfalakra bukkantak Dél-Morvaországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra