Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Dokumentum igazolja, hogy Japán vegyi fegyvert vetett be Kínában 1939-ben

2019. július 9. 10:02 MTI

Először került napvilágra japán írásos dokumentum arról, hogy az ázsiai szigetország hadserege vegyi fegyvert vetett be a második kínai-japán háborúban 1939-ben, Kína északi részén.

<

A mérgesgáz-támadásról szóló hivatalos jelentést vasárnap Macuno Szeija japán történész ismertette. Az 1939-ben bevetett egyik gáz felhólyagosította a bőrt és a nyálkahártyát, a másik, pedig tüsszentést idézett elő, és óriási fájdalmat okozott a légzőszervekben.
   
Macuno elmondta: először került elő olyan japán jelentés, amelyben a japán hadsereg részletezi a mérgező gáz bevetését.
   
A japán vereséggel zárult háború után a japán hadseregben igyekeztek szisztematikusan minden dokumentumot megsemmisíteni. A most bemutatott jelentést feltehetően a hadsereg egyik tagja őrizte meg.
   
"Annak feltárása, hogy mi történt a kínai-japán háborúban a csatamezőn, csak a jéghegy csúcsa. Ki kell derítenünk az igazságot, hogy tanulhassunk belőle, és a tragikus történelem többé ne ismétlődhessen meg" - hangsúlyozta Macuno.

A jelentés mintegy száz oldalon számol be a háborúról, tartalmazza a bombázásról szóló feljegyzéseket, a gáztámadásra kiadott parancsot, az 1939 júliusában Sanhszi tartományban lezajlott ütközet stratégiáját.
  
A dokumentumban az szerepel, hogy az ütközetről kidolgozott tervek szerint "sárga" töltettel küldték a hólyagosító gázt, és "piros" töltettel a tüsszögést okozó gázt. A július 6-i összecsapásban a japán hadsereg 31 "vörös" gránátot lőtt ki a géppuskával felszerelt kínaiakra. Július 17-én 60 "vörös" és 28 "sárga" töltetet használtak, másnap pedig 140 "pirosat" és 20 "sárgát".
   
A dokumentum szerint a "vörös" gránátok bevetését szükségszerűnek vélték a japán hadseregben a kínai állások felbomlasztására, a "sárga" gránátokat pedig "különösen hatékonynak" minősítették.
   
A hadsereg tisztában volt azzal, hogy megsértik a nemzetközi törvényeket. Valószínűleg azért is vetették be először mélyen a hegyek között, hogy nehezebb legyen felfedezni - magyarázta a történész.
   
A vegyi fegyverek használatát a háborúban az 1907-es hágai egyezmény tiltotta meg, amelyet Japán is ratifikált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Dokumentum igazolja, hogy Japán vegyi fegyvert vetett be Kínában 1939-ben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra