Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hajós viking temetkezést tártak fel régészek Svédországban

2019. július 8. 15:42 MTI

Ritka viking hajóssírokra bukkantak svéd régészek Gamla Uppsala falu közelében. Az egyik hajó szinte teljesen ép állapotban őrződött meg, benne egy ember, egy kutya és egy ló maradványaival - adta hírül a CNN hírtelevízió.
 

<

Utoljára 50 éve találtak ilyen páratlan leletet Svédországban.

A Svéd Nemzeti Történelmi Múzeum régészeti intézetének, az Arkeologernának a szakemberei rutin feltárásra készültek a térségben, amikor a ritka leletre rábukkantak - mondta Ninna Bengtsson, a régészcsoport tagja.

Svédországban mintegy tíz olyan ismert régészeti lelőhely van, amelyek temetési hajók maradványait őrzik. Az ilyen típusú hajóssírokat az 550 és 800 közötti vendel időszakban és a 800 és 1050 közötti viking érában használtak.

Ezekben a korokban az embereket általában elhamvasztották, a hajóstemetők főként a társadalom gazdagabb embereinek voltak a kiváltságai.

"Emberek csak egy kicsiny csoportját temették el ily módon Svédországban. A társadalom kiváltságosai lehettek, mivel a hajós temetés nagyon ritka" - mondta Anton Seiler régész. Az ilyen temetkezéskor az embert a vagyonával egy hajóba tették és így földelték el.

A régészek találtak még kardot, díszes fésűt, egy lándzsát és egy pajzs darabját a hajóban. A férfi személyazonossága nem ismert. A második hajó nem őrződött meg ilyen jó állapotban, valószínűleg 16. századi földmunkák során okozhattak benne károkat. Seiler szerint utoljára 50 éve találtak ilyen temetkezési hajót Svédorszgban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hajós viking temetkezést tártak fel régészek Svédországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra