Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény a trafalgari csatáról

2019. június 5. 08:28 Múlt-kor

<

1. A sorsdöntő trafalgari tengeri ütközetben, amely 1805. október 21-én zajlott a brit és az egyesült francia-spanyol hadiflotta között, a Horatio Nelson admirális vezette britek úgy arattak győzelmet, hogy egy árva hajót sem vesztettek.

2. Nelson admirális győzelme Trafalgarnál több mint száz esztendőre megalapozta a brit tengeri fölényt a földtekén.

3. Nelsonnak 27 hajója volt, amelyeken 18 ezer ember szolgált. A francia-spanyol hajóhad 33 hajót számlált 30 ezer emberrel a fedélzetükön.

4. A hadihajók ágyúiba ekkoriban még nem robbanó lövedékeket töltöttek, hanem öntöttvas golyókat. Ezek a lövedékek azonban így is hatalmas rombolást végeztek a hajótestben és az élőerőben; végtagokat, fejeket szaggattak le, vagy egyszerűen kettészakították az emberi testet.

5. Nelson flottájába három, 100 ágyús hajó tartozott, köztük volt az admirális zászlóshajója a HMS Victory is. Ezzel szemben a francia-spanyol hajóhad négy, első osztályú sorhajóval rendelkezett, amelyek közül egy 130 és kettő 112 ágyúval volt felszerelve.

6. Royal Navy tengerészei közül a legidősebb 68 éves, míg a legfiatalabb, egy a HMS Neptunon szolgálatot teljesítő fiú mindössze nyolc éves volt.

7. Ámbár Nelson embereinek tengerészeti rutinja és szaktudása a francia-spanyol flotta legénységéhez mérten magasabb szinten állt, és a britek az ágyúzás terén is nagyobb tapasztalattal rendelkeztek, a Nelson vezette flotta legénységének negyede tapasztalatlan tinédzserekből és fiatal felnőttekből állt, akik besorozásuk előtt nem nagyon láttak nyílt vizet.

8. Nelsont a csata kellős közepén egy francia mesterlövész halálosan megsebesítette. Az admirális egyik utolsó kívánsága az volt, hogy ne tengerészként a vízbe hajítva temessék el. Óhaját teljesítették, testét egy brandyvel teli hordóban tartósítva szállították Angliába.
 
9. A legtöbb brit tengerész a csata után nem térhetett haza, mivel a hajóhadnak fenn kellett tartania a francia kikötők blokádját. A Nelson mellett harcoló egyik admirális öt évet töltött a tengeren szolgálatban, mire végre hazamehetett.

10. Pierre-Charles Villeneuve, az egyesített francia-spanyol flotta parancsnoka fogságba esett Trafalgarnál. Villeneuve kívánságának megfelelően részt vehetett Nelson temetésén, majd nem sokkal később szabadon engedték. Miután hazatért Franciaországba, öngyilkosságot követett el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a trafalgari csatáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra