Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egy bűvész csalásmentes mutatványa a világ első csillagászati felvétele – egy napfogyatkozás 1900-ból

2019. június 4. 08:40 Múlt-kor

A bűvészek legtöbb mutatványa arról szól, hogy eltüntetnek különféle tárgyakat, 1900. május 28-án azonban természeti folyamatok álltak a Nap eltűnése mögött – az eset mégis összekapcsolódik egy bűvész tevékenységével.

<

Egy brit bűvész, egyúttal a filmtechnika egyik úttörője, Nevil Maskelyne megörökítette a ritka látványt, amint a Hold a Föld és a Nap közé kerül. A képsorozatot a legrégebbi „filmre”, a lőgyapotból előállított celluloidra rögzítette egy, az Egyesült Államok Észak-Karolina államában található helyszínről.

Maskelyne felvételét több mint egy évszázaddal később egy közös vállalkozás keretében restaurálták a brit Királyi Csillagászati Társaság (Royal Astronomical Society) és a Brit Filmintézet (British Film Institute) szakértői. Az eredmény – amely minden bizonnyal a világ legrégebbi csillagászati témájú mozgóképe – ingyenesen megtekinthető az interneten.

A századforduló egyre biztatóbb kísérleteit látva Maskelyne hamar felismerte, hogy a mozgókép óriási szórakoztató és oktatási lehetőségeket hordoz magában. Miután sikeres felvételi kérelmet nyújtott be az RAS-hez, a Brit Csillagászati Egyesület (British Astronomical Association) tagjaival utazott Észak-Karolinába, hogy lefilmezzék a napfogyatkozást.

A rövid film mintegy egy perc időtartamú, a kép jobb oldalán a Napot szinte teljesen kitakarja a Hold, csupán a sötét korongnak látszó égitest széle mentén szűrődik át a csillag fénye. Végül a Hold bal oldalán ismét előbukkan a Nap.

Maskelyne egy különleges lencsetartozékot, úgynevezett „kinematográf teleszkópot” fejlesztett a felvételhez, amelyen keresztül kamerájával felvehette a napfogyatkozást – mondta el Bryony Dixon, a BFI némafilmes részlegének kurátora.

„Korábban már szabadalmaztatott különféle műszereket, így teljes mértékben elképzelhető, hogy saját kamerát is fejlesztett az esemény rögzítéséhez” – mondta a szakértő. „Ezt azonban vélhetően sohasem fogjuk biztosan tudni.”

Ami még ennél is lenyűgözőbb, Maskelyne sikeresen vette az exponálás változásainak akadályát a felvétel készítése során, ami látszik is a képsoron.

„A korona totalitáskor (a napfogyatkozás tetőpontja) bekövetkező, gyűrűszerű hatása befolyásolja a kép exponálását” – mondta Dixon. „Maskelyne-nek sikerült apertúrát, ezáltal exponálást váltania az esemény közben, követve a korona fokozatos eltűnését a növekvő napfényben.”

A bűvész 1900-ban levetítette a „Napfogyatkozás” című képsort az RAS szakértői és az érdeklődő publikum előtt a Picadilly-n lévő Egyptian Hall nevű színházban, amely a korabeli London legnépszerűbb bűvészmutatványos helyszíne volt. Dixon elmondása szerint a vetítésre egy hosszabb, egyéb bűvészmutatványokat felsorakoztató est részeként került sor.

Az RAS archívumának kezelői 2018-ban hozták a BFI szakértői elé Maskelyne filmjét. A filmintézet szakértői előbb képkockánként átmásolták modern, 35 milliméteres filmre a 120 eredeti celluloidképet, majd ennek minden képkockáját egyesével digitalizálták.

„Az eredeti filmet másodpercenként körülbelül öt-hat képkockás sebességgel rögzítették, amikor az eredetit a BFI Nemzeti Archívumánál beszkennelték, újraidőzítették másodpercenként kilenc kockára, ezzel stabil, kevésbé villódzó képet létrehozva” – mondta Dixon.

A „Napfogyatkozás” című képsort a BFI „Viktoriánus Film” című projektjének részeként osztották meg a világhálón. Ennek keretében több mint 500, 1895 és 1901 között készített brit filmfelvétel tekinthető meg, Viktória királynő születésnapjának (1819. május 24.) 200. évfordulója alkalmából.

„Az új médium eme úttörői magát a késő viktoriánus kori világot örökítették meg, az eléjük táruló világ iránti élénk kíváncsiságtól fűtve” – mondta Dixon. „120 évvel később e filmek közvetlenséget és mélyebb megértést nyújtanak a modern közönség számára a viktoriánus korról, mint ami eddig lehetséges volt. Akárcsak H.G. Wells időutazója, mi is visszautazunk – olyan érzés, mintha szinte megérinthetnénk a múltat.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy bűvész csalásmentes mutatványa a világ első csillagászati felvétele – egy napfogyatkozás 1900-ból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra