Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lindbergh kettős élete

2003. augusztus 4. 13:12

Charles Lindbergh a második világháború után titkos viszonyt folytatott egy müncheni nővel, akitől három gyermeke született

<

25 évesen átrepülte az Atlanti-óceánt
Charles Lindbergh nagyon fiatalon szerzett magának hírnevet azzal, hogy elsőként repülte át az Atlanti-óceánt. A hírnév és a dicsőség Amerika egyik legirigylésreméltóbb emberévé tette őt, akinek ezek után nem volt nehéz párt választani. 1929-ben vette nőül Anne Morrowt, akitől kisfia született.

Az egész világot megdöbbentette gyermekének elrablása. 1932. március 1-én, kedden, este 8 és 10 óra között eltűnt hopewelli otthonából a kis Lindbergh Jr. A váltságdíj 50 ezer dollár volt. Végül Lindbergh - közvetítő útján - egy bronxi temetőben átadta a váltságdíjat, de a kisfiút már halva találták a megadott helyen.

A nyomozás most már gyerekgyilkos után folyt. Jellemző módon maga Al Capone is felajánlotta a segítségét. Azt mondta, ha kiengedik a börtönből, akkor garantálja, hogy kapcsolatai révén meglesz a tettes. Az FBI azonban nem vette igénybe a gengszterfőnök segítségét, és jó két év elteltével letartóztattak egy német származású bronxi ácsot, egy bizonyos Bruno Richard Hauptmannt. Garázsában megtalálták a váltságdíj maradékát, mintegy 14500 dollárt. Az évszázad tárgyalásának titulált perben végül bűnösnek mondták ki Hauptmannt, és villamosszékben kivégezték.



A Lindbergh-bébi
A világháborút megelőző időszakban Lindbergh nyíltan vállalta szimpátiáját a náci rezsimmel, és a háború kitörésekor is mérsékelt távolságtartásra intette az Amerikai Egyesült Államokat. Pearl Harbor után aztán aCsendes-óceánon teljesített katonai szolgálatot a légierőnél.

Lindbergh a háború után sokat utazott. Egyik ilyen távolléta alkalmával, 1957-ben ismerkedett össze egy Münchenben élő kalapkészítő nővel, Brigitte Hesshaimerrel. Az amerikai férfi ekkor 55, a hölgy 31 esztendős volt. Kapcsolatukat mindvégig titokban tartották, így Lindbergh amerikai felesége - aki még hat gyermeket szült - nem is tudott soha a német nőről. Ha Németországban járt Lindbergh, akkor mindig álnéven mutatkozott be a környéken. Az elkövetkező 17 évben három gyermeket szült Brigitte Lindberghnek. A gyerekek csak apjuk halála után, 1974-ben tudhatták meg, hogy kitől is származnak valójában.

Hessheimer asszony 1999-ben hunyt el, de addig nem derült fény a szenzációs rokoni kapcsolatra, mivel az anya megeskette gyermekeit, hogy amíg ő él, addig nem hozzák nyilvánosságra a titkot. Most a középső gyerek, Astrid Bouteuil döntött úgy, hogy felfedi a családi titkot. Amikor felkereste a Süddeutsche Zeitung riporterét, akkor anyja levelivel bizonyította a kapcsolatot Lindberghgel, de - amint azt az újságíró is megjegyzi - szembetűnő a fiú hasonlósága Lindberghgel.

A leveleket írásszakértő vizsgálta meg, és hasonlította össze Lindbergh kézírásával. Az eredmény: a leveleket valóban az amerikai írta Brigittének. Charles Lindbergh élatrajzírója, A. Scott Berg azonban szkeptikus. Azt mondja, hogy a levelekkel még egyáltalán nem bizonyított Lindbergh apasága. És bár Berg beismeri, hogy időrendileg és földrajzilag akár igaz is lehetne a történet, morálisan azonban sehogy sem passzol Lindbergh karakteréhez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lindbergh kettős élete

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra