Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiállítás nyílik Szentesen a temesvári forradalom 30. évfordulójára

2019. április 11. 12:39 MTI

A temesvári forradalom harmincadik évfordulója alkalmából nyílik kiállítás ősszel a szentesi Koszta József Múzeumban, a közgyűjtemény várja azok jelentkezését, akik adományok eljuttatásával vagy más módon segítették az 1989. decemberi események résztvevőit - közölte Farkas László igazgató szerdán az MTI-vel.

<

A közgyűjtemény vezetője elmondta, a tervezett tárlat célja, hogy harminc év elteltével emléket állítson az 1989-es temesvári forradalomnak. Az igazgató úgy fogalmazott, hogy semmi esetre sem politizáló kiállítást terveznek, elsősorban a Csongrád megyei emberek áldozatvállalását helyezik majd előtérbe, azt a missziót, amely az országban akkor egyedülálló volt. Hozzátette: a forradalom kitörésétől azonban elválaszthatatlan a megelőző negyedszázad, az 1965 és 1989 közötti időszak, amikor Nicolae Ceaușescu irányította Romániát.

Farkas László felhívta a figyelmet arra, hogy a hódmezővásárhelyi Tóth Sándor személyében a forradalomnak volt egy Csongrád megyei áldozata is. Az alföldi városban a felkelés december 17-i kirobbanásától kezdve élénk figyelemmel és nagy együttérzéssel követték az események alakulását. December 22-én "Romániáért, Erdélyért" címmel tartottak gyűjtést, az adományokkal pedig még aznap este egy segélykonvoj indult Arad érintésével az ostromlott Temesvárra. Az egyik gépkocsit a 44 éves, háromgyerekes Tóth Sándor vezette. December 23-án hajnali 2 órakor az aradi újhíd feljárójánál érte a halálos lövés a gépkocsivezetőt. A vásárhelyi mártír holttestét december 27-én hozták haza, temetésére 1990. január 3-án került sor, százak kísérték utolsó útjára a romániai forradalom egyetlen magyarországi áldozatát.

A Koszta-múzeum munkatársai május végéig várják azok jelentkezését, akik bármilyen munkát végeztek az 1989 decemberi események idején, segítve a helybéli magyarokat vagy románokat élelmiszer-adományokkal, vérszállítmányokkal vagy más módon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállítás nyílik Szentesen a temesvári forradalom 30. évfordulójára

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra