Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Földnélküli János király eredeti okiratára bukkantak véletlenül Észak-Angliában

2019. március 27. 12:18 MTI

A 819 éves ritka dokumentumot, amelyen a királyi pecsét is rajta van, 1200. március 26-án keltezték. York városában adták ki és két durhami falucska tulajdonjogának átruházását szentesíti.

<

Földnélküli János király (1199-1216) eredeti okiratára bukkantak véletlenül az észak-angliai Durham városában. János király uralkodása idejéből egy tucatnál kevesebb eredeti okirat maradt fenn. Az okiratot gondosan fogalmazta meg egy bírósági forrás, valószínűleg egy képzett írnok, aki a kancellária vagy a kormányhivatal tagja volt.

A Bristoli Egyetem oktatója, Benjamin Phol talált rá, amikor az Durhami Egyetemhez tartozó Ushaw College könyvtárában végzett teljesen másirányú kutatásokat. "Olyan mintha egy ablak lenne a múltra, amelyet meg is érinthetsz" - mondta a kutató. A középkori okiratok nemcsak jogi tartalmuk miatt fontosak, hanem azért is, mert a kor társadalmi és politikai kultúrájáról mesélnek nekünk" - tette hozzá. Földnélküli János a Magna Chartáról közismert. Az angol történelem egyik legfontosabb dokumentumát, a rendi jogokat biztosító szabadságlevelet 1215-ben, az után adta ki, hogy az angol főurak fellázadtak ellene a Normandia visszafoglalásáért indított, ám elvesztett csata után.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Földnélküli János király eredeti okiratára bukkantak véletlenül Észak-Angliában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra