Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

2800 éve csókolják egymást Hasanlu titokzatos szerelmesei

2019. január 23. 12:37 Múlt-kor

Időről időre előkerül egy különleges fotó két csontvázról, amelyeket 1972-ben tártak fel az iráni Hasanluban a Pennsylvaniai Egyetem kutatói. A „Hasanlui szerelmesek” névvel illetett pár 2800 éve csókolja egymást.

<

Kr. e. 800 körül Hasanlut egy meglepetésszerűen érkező, mindent elsöprő támadás ért Urartu felől. (Érdekesség, hogy nem tudjuk pontosan, milyen etnikumú emberek éltek Hasanluban, és azt sem, hogy milyen nyelvet beszéltek.) A pusztítás méretét csak becsülni lehet, annyi azonban bizonyos, hogy a heves attak során fellobbanó tüzek olyan méretűvé váltak, hogy sok esetben nem csupán a helyiek, hanem a támadók is a tűz martalékává lettek. A mai északnyugat-iráni Solduz-völgyben 1972-ben lelt a Robert Dyson vezette kutatócsapat a párra, akik valószínűleg elbújtak egy raktárban, ám az rájuk omlott, amely halálukat okozta, vagy talán még ezt megelőzően kaptak füstmérgezést, esetleg megégtek.

A kép, valamint a pozíció többet mond minden szónál. A jobb oldali alak átkarolja társát, aki pedig jobb kezével érinti a másik arcát. 2800 éve csókolják egymást közös sírjukban, amelyben egyébként a két maradványon kívül nem találtak semmilyen sírmellékletet, csupán egy kőlapot az egyikőjük fejénél. Egyes források eltérően nyilatkoznak a jobb oldali alak fejsérülését illetően, egyesek szerint a beomló törmelékek okozták a nem kis lyukat a koponyán, ám mások úgy tudják, a feltárás során sikerült „meglékelni” a koponyacsontot.

A Pennsylvaniában egy múzeumban is bemutatott szerelmesek számos vitát eredményeztek a kutatók között, mégpedig a csontvázak nemét illetően. A jobb oldali, fiatalabb szerelmesről a csípőméret alapján egyértelműen megmondható, hogy férfiről van szó, csontvázát megvizsgálva pedig megállapítható, hogy egészséges volt, nem látszódik semmilyen súlyos betegség nyoma. A kormeghatározás szerint ő 19-22 éves korában hunyt el, míg a bal oldali társát 30-35 éves korában érte a vég. Az utóbbi szerető maradványai szintén nem utalnak semmilyen betegségre, ám a nemi jellegre utaló fizikai felépítés itt nem egyértelmű, ám inkább férfire utal. Viszont számos kutató kardoskodik amellett, hogy nő volt.

Máig titok övezi a Hasanlui szerelmesek történetét. A mai napig számos kutató érkezik Pennsylvaniába, hogy tanulmányozza a párt, valamint nem kevés turistát és érdeklődőt is vonz a különleges lelet. Nem tudjuk pontosan, kik ők, ám annyi bizonyos: nem véletlenül temették el így őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2800 éve csókolják egymást Hasanlu titokzatos szerelmesei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra