Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A közelmúltig hadrendben álltak a Laoszból Oroszországba visszaszállított T–34-esek

2019. január 10. 11:09 MTI

Harminc üzemképes T–34-es harckocsit szállítottak vissza Oroszországba Laoszból – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

<

A tárca szerint a páncélosok egészen a közelmúltig hadrendben álltak a délkelet-ázsiai országban. A második világháborúban a szovjet hadseregben kulcsszerepet játszó lánctalpasok visszaszállításáról Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tavalyi laoszi látogatása során született megállapodás, a kétoldalú haditechnikai együttműködés keretében.

A tankokat az orosz nagyvárosokban rendezendő háborús győzelmi parádékhoz és filmforgatásokhoz fogják felhasználni, valamint múzeumokban állítják majd ki. A T–34-esek  több mint 7000 kilométeres tengeri szállítás után érkeztek meg Vlagyivosztokba, ahonnan vonattal indulnak majd tovább a Moszkvához közeli Naro-Fomiszkba.

Az orosz védelmi tárca szerint a T–34-es korának „legjobb harckocsija” volt, amelyhez többtucatnyi rekord fűződik. Ezek egyikét a tömeggyártás terén állította fel: 1940 és 1946 között több mint 58 ezer darab gördült le belőle az összeszerelő szalagokról. A Laoszból visszakerült darabok az 1944 februárjától gyártott, 85 milliméteres löveggel szerelt típusból valók.

Az oroszországi és a FÁK-országokbeli mozik slágere egyénként az új év első hétvégéjén éppen a T–34 című orosz akciófilm volt. A hollywoodi sikerfilmeket idéző, korszerű hatáselemekkel tarkított alkotás szerda délutánig 1,3 milliárd rubel bevételt hozott, és 4,7 millió embert vonzott a mozikba széles körű vetítésének január elsejei kezdete óta (1 rubel = 4,2 forint).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A közelmúltig hadrendben álltak a Laoszból Oroszországba visszaszállított T–34-esek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra