Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Öt különös varázsige a középkori Izlandról

2019. január 8. 14:08 Múlt-kor

A mágia igen fontos szerepet játszott a középkori izlandiak életében. Sagáik és legendáik telis-tele voltak varázslatokkal, és a feljegyzések szerint számos varázslatokat tartalmazó könyv is keletkezett a szigeten – ezek közül több fenn is maradt. A legrégebbi, a Galdrabók a 16. században keletkezett, négy külön író tollából, akik mind saját mágikus eljárásaikat adták hozzá a kézirathoz. A szöveg több mint 40 varázslatot tartalmaz, melyek legtöbbje bizonyos szavak kimondására vagy rúnák vésésére alapul. Számos, a középkori Izlandon gyakran előforduló mindennapi helyzethez kínálnak segítséget, mint például az ember lovának megvédéséhez, tolvajok elfogásához, vagy a kiszemelt személy szerelmének elnyeréséhez. Egyeseknek sötétebb célja van: félelmet okozni a varázsló ellenségeiben, valaki haszonállatainak elpusztítása, vagy egy nő elhallgattatása. Némelyikben találni keresztény motívumokat, míg mások a hagyományos germán istenvilág szereplőit szólítják segítségül. Az alábbiakban található öt varázslat a Galdrabókból, a segítő célútól az ártóig.

<

Fejfájás és álmatlanság ellen

Fejfájás és álomzavarok ellen írd e verset hálósapkájába vagy ágya alá az este oly módon, hogy ne tudjon róla, és a helyzet javulni fog: „Miltant vá vitaloth jebóa feboath”.

A kívánság valóra váltására

Olvasd e verset háromszor előre és háromszor visszafelé, és az általad akart végkifejletet kapod:

„Spred manns Hoc, fide tum boll” (előre)
„Boll tum fide, Hoc manns spred” (visszafelé)

Megviccelni valakit, hogy ne tudja lent tartani ételét egész nap

Karcold e betűket sajtba vagy halba, és etesd meg azzal, akit meg akarsz viccelni, és akármit eszik aznap, nem válik hasznára.

(A szöveg ezután ellenszert is nyújt a varázslathoz: az áldozatnak meleg tej és tojásfehérje keverékét kell adni.)

Megbabonázni egy nőt és elnyerni szerelmét

Ha olyan zavarba akarsz hozni egy nőt, hogy rajtad kívül senki máshoz ne találjon oda, csinálj egy lyukat a földbe, ahol át fog haladni felette, és tegyél bele az etin-lándzsa véréből [ez talán valamilyen kígyófaj lehetett], és karcolj egy kört ezen kívül, továbbá az ő nevét és ezeket a betűket (az írásjelekként használt rúnákból összetett mágikus jeleket): penész-þurs (a þ az angolból ismert lágy „th” hangot jelenti), fordított maður [a ð egy zöngés „th” hangot jelöl] háromszor, blað, nauð [nöjth], homla és gagpaldar, és olvasd fel eme idézést:

„Rád nézek és te teljes szívedből szerelmet és szeretetet érzel irántam. Nem tudsz leülni, sem nem állhatsz sehol hacsak nem szeretsz engem. Ezt kérem Óðinntól és mindazoktól, akik tudják a nő-rúnákat olvasni. Hogy nem tarthatsz ki és nem virágozhatsz fel, hacsak nem szeretsz teljes szívedből. Így olyan lesz, mintha csontjaid égnének, húsos részeidben pedig még rosszabb. A hajadonság jut osztályrészedül, hacsak nem engem szeretsz, lábaid fagyoskodni fognak, és sosem lesz becsületed vagy boldogságod. Ülni fogsz, mintha égnél, hajad hullani fog, szakadjanak szét ruháid, hacsak nem engem akarsz, te könnyű nő.”

Szellentés-rúnák

E betűket vesd fehér borjúbőrre saját véreddel. Serkentsd combodból a vért, és mondd: „vések neked nyolc áss-rúnát, kilenc nauð-rúnát, tizenhárom þurs-rúnát, melyek hasadat óriási szarással és nyilalló fájdalommal sújtják, és mindezek igen nagy fingással sújtják hasad. Törjenek szét csontjaid, szakadjanak ki beleid, sose érjen véget fingásod, sem nappal, sem éjjel. Válj olyan gyengévé, mint a gonosz Loki, akit az összes isten megkötözött. Leghatalmasabb nevedben Úr Isten, Lélek, Teremtő, Óðinn, Þor, Megváltó, Freyr, Freyja, Oper, Satan, Beelzebub, segítő, hatalmas Isten, védelmezz követőiddel, Uteosszal, Morsszal, Noktéval és Vitalesszel.”

A varázslat láthatóan sokféle közegből meríti a megszólított alakokat, keverve a kereszténység és a skandináv őshit isteneit és másokat is. Az „Uteos” vélhetően a görög „Ó, théosz!” (ó, Isten!) romlásából keletkezett, a „Morss” vélhetően a latin „mors” (halál), míg „Noht” az éjszaka. A germán istenek és a különféle ördögök közé illesztett „Oper” eddig nem került azonosításra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Öt különös varázsige a középkori Izlandról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra