Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény a karácsonyról

2018. december 26. 11:56 Múlt-kor

<

1. A keresztény kultúrkör egyik legfontosabb ünnepét Jézus Krisztus születését december 25-én ünneplik a világ számos táján, bár sokan nem ezt az időpontot tartják Jézus valódi születésének. Egyes kutatók a jeles napot augusztus- szeptember környékére teszik.

2. A kereszténység hajnalán nem ünnepelték a karácsonyt. A korai keresztények fő ünnepe a húsvét volt.

3. A bibliatudósok szerint Jézus valószínűleg nem barlangban, és nem is egy fából ácsolt istállóban látta meg a napvilágot.

4. Az általunk ismert történelmi források szerint hivatalosan 336. december 25-én ünnepelték meg először Krisztus születése napját.

5. A „karácsonyfák” általunk ismert legkorábbi díszítő elemei az almák voltak. A középkori „paradicsomjátékokat”, amelyek az első emberpár megteremtését és a paradicsomból való kiűzetését mesélték el, Ádám-Éva napján (karácsonykor) tűzték színpadra. Ezekben a misztériumjátékokban rendszerint almákkal dekorált fenyőfát használtak díszletként.

6. Az Észak-Amerikában letelepedő puritánok betiltották a karácsonyt, amelyet méltóságától megfosztott, katolikus ünnepnek tituláltak, így 1659 és 1681 között nem is ünnepelték azt.

7. Az első műfenyőt, liba és lúdtollak felhasználásával, a németek készítették az 1880-as években.

8. A lelkes természetvédőként ismert amerikai elnök, Theodore Roosevelt az élő fákat részesítette előnyben, így elnöksége alatt három alkalommal (1902, 1904, 1907) nem állítottak karácsonyfát a Fehér Házban.

9. A hosszú, hetekig tartó karácsonyi vásárlási időszak az USA-ban született meg a második világháború alatt. A hatóságok ugyanis arra bíztatták a hazájuktól több ezer kilóméterre harcoló katonák családtagjait, hogy ajándékaikat időben postázzák szeretteiknek, hogy azok karácsonyra biztosan odaérjenek.

10. Hálából a Norvégiának nyújtott brit második világháborús katonai segítségért, Oslo 1947-től minden évben egy karácsonyfát küld Londonnak, amelyet a tradíciók szerint a Trafalgar téren állítanak fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a karácsonyról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra