Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kecskeherék beültetésével „gyógyított” Kansas bizarr sarlatánja, John Romulus Brinkley

2018. november 27. 13:33 Múlt-kor

John Romulus Brinkley az amerikai történelem talán legnagyobb szélhámosa volt. Mesés vagyonát azzal alapozta meg, hogy kecskeheréket ültetett be az impotenciában szenvedő férfiak herezacskójába. Amikor pedig fény derült arra, hogy az eljárás nem több mint puszta sarlatánság, Brinkley a nagypolitikába is belevágta a fejszéjét, hogy visszaszerezze régi dicsőségét.

<

A kezdetek

John Romulus Brinkley életére már a kezdetektől fogva a törvénytelenség árnya vetült. 1885. július 8-án látta meg a napvilágot, apja, az Észak-Karolina államban orvosként praktizáló John Richard Brinkley házasságtörő kapcsolatának gyümölcseként – az édesanya ugyanis Brinkley feleségének közel húsz évvel fiatalabb unokahúga volt. Az idősebb Brinkley 1896-ban meghalt, miután az ifjú John kénytelen volt munkát vállalni, hogy segítse a család megélhetését. Postásként és távírászként is dolgozott, szabadidejében pedig a Bibliát tanulmányozta és különféle természetgyógyászati módszerek után kutakodott.

Távírászként fiatal korában sok városban megfordult, majd 1907-ben feleségül vette a nála egy évvel idősebb Sally Wike-ot, akivel nekikezdett a hosszúra nyúló szélhámos-karriernek. A páros magukat kvéker orvosoknak adva ki járta a vidéket és egy férfiasságserkentő tonikot árultak a hasonló csodaszerek iránt fogékony embereknek.

Hogy nagyobb hitelességet kölcsönözzön vállalkozásának, Brinkley Chicagoba költözött családjával, hogy ott elvégezze az orvosi egyetemet. Halmozódó adósságai miatt azonban kénytelen volt felhagyni tanulmányaival még a diplomaszerzés előtt, később pedig más egyetemek nem volt hajlandóak felvenni az adósságban úszó férfit.

Brinkley ezután sem adta fel az álmát, hogy orvos legyen és a Tennessee állambeli Knoxville városában kezdett el praktizálni, mint „férfi specialista.” Itt egy „Németországból szerzett elektromos gyógyszer” befecskendezésével ígért pácienseinek libidó növelést, a valóságban azonban az „orvosság” nem volt több egyszerű színezett víznél.

Az 1910-es évek során aztán Brinkley már a törvénnyel is kénytelen volt szembe nézni. Ugyan a bigámia vádját még sikerült megúsznia – második feleségét ugyanis évekkel korábban vette el, minthogy az elsőtől elvált volna –, de az engedély nélküli praktizálás és gyógyszerfelírás miatt már megbüntették, ami újabb adósságokhoz és egy rövid börtönbüntetéshez is vezetett.

Miután új feleségének apja kifizette az óvadékot, Brinkley előbb az Arkansas állambeli Jodsonia, 1917-ben pedig a Kansas állambeli Milford városában telepedett le. Időközben egy diplomagyárban sikerült egy orvosi végzettséget is szereznie, így újból nekilátott a praktizálásnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kecskeherék beültetésével „gyógyított” Kansas bizarr sarlatánja, John Romulus Brinkley

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra