Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Így vetette meg John Smith trükkös „ingatlanhirdetése” Új-Anglia alapjait

2018. november 22. 12:48 Múlt-kor

John Smith nevét legtöbben valószínűleg az indián „hercegnő”, Pokahontasz történetéből ismerik. Az angol felfedező és kalandor vezető szerepet vállalt Anglia első amerikai gyarmata, Virginia és az első sikeres telep, Jamestown létrehozásában. Az angolok amerikai gyarmatosításában – és ezzel a későbbi Egyesült Államok megszületésében – Smith még egy jelentős érdemet tudhat magáének: az ő beszámolói és térképei tették igazán vonzóvá Új-Angliát a telepesek számára.

<

Miután 1609-ben leváltották Virginia és Jamestown éléről, Smith folyamatosan kereste a lehetőséget, hogy visszatérhessen az Újvilágba. Végül 1614-ben csatlakozott egy felfedező expedícióhoz, amely az akkor „Észak-Virginia” néven ismert terület partjain hajózott végig. A korábban ismeretlen vidék azonnal megragadta a vállalkozó kedvű Smith fantáziáját és lelki szemei előtt már angol telepek sora jelent meg a folyókban és megművelhető földterületben gazdag tájon.

Hazatérve Angliába azonnal neki is látott, hogy támogatást szerezzen terve megvalósításához és még ugyanebben az évben útra is kelt egy telepescsoport élén. Hajója útját azonban először egy pusztító vihar akasztotta meg, majd 1615-ös második próbálkozása alkalmával francia kalózok fogságába esett, ahonnan csak hetek múltán tudott visszaszökni Angliába.

A kudarc nem szegte kedvét és folytatta kampányát az általa Új-Anglia névre keresztelt terület benépesítése érdekében. Eme törekvésének ékes példája volt az 1616-ban kiadott térkép, amely az első ábrázolása volt a Massachusetts-öböl partmenti vidékeinek.

Smith igencsak fantáziadús térképe valójában egy korabeli „ingatlankatalógus” volt, ugyanis azon már elképzelt települések sora kínált vonzó letelepedési helyet a kalandvágyó angolok számára. Új-Anglia gyarmatosításának ügye mellé pedig még a trónörökös, a későbbi I. Károly szimpátiáját is sikerült megnyerni, ugyanis Smith megengedte, hogy a térképen ábrázolt objektumokat a herceg nevezze el.

A térkép és Smith kampányának igazi sikere abban rejlett, hogy Új-Angliát egy érintetlen, hatalmas gazdagsággal kecsegtető területként ábrázolta, nagyvonalúan „megfeledkezve” olyan „nehezítő tényezőkről” mint a környéket benépesítő indián törzsek. A jó reklám végül megtette hatását és 1620-ban útra is kelt az első nagyobb telepescsoport a Mayflower fedélzetén, megvetve ezzel a déli Virginia után a második jelentős angol gyarmati központ alapjait északon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Így vetette meg John Smith trükkös „ingatlanhirdetése” Új-Anglia alapjait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra