Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hasonmás kiadásban jelenik meg Szent Gellért püspök teológiai értekezése, a Deliberatio

2018. november 21. 16:52 MTI

Szent Gellért püspöknek az egyedüli megmaradt művét, a Deliberatioként ismert hittudományi munkáját mutatják be Temesváron fakszimile kiadásban, amelyet először jelentetnek meg ebben a formában - adta hírül kedden a Vasárnap című erdélyi katolikus újság.

<

A kiadvány a budapesti Pytheas Könyvmanufaktúra gondozásában jelenik meg, bemutatója november 27-én a temesvári Adam Müller Guttenbrunn Házban lesz. A kiadványt Pál József Csaba temesvári megyés püspök, Doina Hendre-Biro, a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár volt igazgatója és Claudiu Teodor Ariesan, a Temesvári Tudományegyetem docense méltatja.

Szent Gellértnek a Deliberatio Gerardi Moresauae ecclesiae episcopi supra hymnum trium puerorum (A marosi egyház püspökének, Gellértnek értekezése a három ifjú énekéről) című hittudományi kézirata a magyarországi latin nyelvű irodalom legrégibb maradványa Szent István király intelmei mellett. Az egykori püspök munkája befejezetlen, 1724-ben fedezték fel, majd először gróf Batthyány Ignác gyulafehérvári püspök adatta ki saját költségén 1790-ben.

Roos Márton temesvári nyugalmazott püspök a lapnak elmondta: fakszimile kiadásban még nem jelent meg a munka, amely most magas színvonalú, digitális technikával előállított, az eredetivel mindenben pontosan megegyező másolatként lát napvilágot. A művet a csanádi egyházmegye három jogutóda, a szeged-csanádi, a nagybecskereki és a temesvári egyházmegyék főpásztorai jelentették meg azzal a céllal, hogy az első vértanú püspök munkáját, személyiségét és korát még közelebb hozzák a ma emberéhez, a kutatókhoz.

A nyugalmazott püspök emlékeztetett arra, hogy 2020-ban ünneplik a csanádi egyházmegye alapításának 990 éves évfordulóját, ennek a könyvnek a kiadása is része a tervezett ünnepségsorozatnak.

A kiadvány a müncheni Bajor Állami Könyvtár engedélyével jelenik meg, ott őrzik ugyanis Szent Gellért munkájának egyedüli megmaradt nyomtatványát. Roos Márton elmondta: a 2020-as jubileumi ünnepség alkalmából a müncheni könyvtár tulajdonában levő kódexet is be szeretnék mutatni Temesváron, amire ígéretet kaptak a németországi intézménytől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hasonmás kiadásban jelenik meg Szent Gellért püspök teológiai értekezése, a Deliberatio

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra