Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Gyermeket várt halála idején a fáraók korában élt egyiptomi asszony

2018. november 16. 16:49 MTI

Egy terhes nő maradványait rejtő ókori sírt tártak fel a kutatók a felső-egyiptomi Asszuán kormányzóságban. Az asszony csontvázát bőrbe tekerve találták meg a kutatók, akik agyagedényeket, valamint meglepő áldozati ajándékokat, köztük strucctojás-töredékeket is felfedeztek a sírban.

<

Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetőjének szerdai közleménye szerint a sírt egy olasz és amerikai szakemberekből álló régészcsoport fedezte fel a Kom Ombo templomnál végzett ásatásokkor.

A sírt majdnem tökéletes állapotban tárták fel egy nekropoliszban – nagy ókori temetkezőhely -, amelyet a déli sivatagi utakon át Egyiptomba érkező utazók használtak a Kr.e. 1750-1550 közötti második átmeneti korban. Az előzetes vizsgálatok szerint a nő nagyjából 25 éves lehetett és terhessége vége felé járt, amikor meghalt.

Az asszony csontvázát bőrbe tekerve találták meg a kutatók, akik agyagedényeket, valamint meglepő áldozati ajándékokat, köztük strucctojás-töredékeket is felfedeztek a sírban. Egyiptom nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán és a még rejtett ókori leletek felfedezésén annak érdekében, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Gyermeket várt halála idején a fáraók korában élt egyiptomi asszony

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra