Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Vádemeléssel folytatódott az ellopott Lennon-naplók ügye

2018. november 13. 16:52 MTI

Vádat emelt hétfőn a német ügyészség a Yoko Onótól 2006-ban ellopott John Lennon-naplók és egyéb Lennon-relikviák feltételezett orgazdája, egy 59 éves török férfi ellen, aki a vádirat szerint 785 150 eurót (negyedmilliárd forintot) vett fel előlegként az 1980-ban meggyilkolt zenészlegenda személyes tárgyaiért egy berlini aukciósháztól 2014 októberében.

<

Az ügyészség által Erhan G. néven azonosított, egy éve letartóztatott férfit orgazdasággal és csalással vádolják. Tolvajként az ügy ismertté válásakor Lennon özvegyének egykori török sofőrjét, Koral Karsant nevezték meg, és úgy tudni, hogy az ellopott tárgyak Törökországot is megjárták, mielőtt felbukkantak a berlini árverési piacon.

A német rendőrség tavaly novemberben jelentette be, hogy négy hónappal korábban 86, John Lennon brit gitáros és énekes hagyatékából származó tárgyat fedeztek fel egy fizetésképtelenné vált német aukciósház irodáiban, és az ezt követő nyomozás eredményeként novemberben további “relikviákat” találtak a feltételezett orgazda gépkocsijának csomagtartójába rejtve.

A Lennon özvegyétől, Yoko Onótól annak New York-i otthonából ellopott több mint 100 személyes tárgy között szerepelt a zenész 1975-ös, 1979-es és 1980-as bőrkötéses naplója, két szemüvege, az I’m The Greatest című dal szerzői jogait rögzítő szerződés, a Woman és a Just Like Starting Over című dalok kézzel írt jegyzetei, egy koncertrészleteket tartalmazó hangfelvétel, egy illusztráció, levelek, képeslapok, egy cigarettatárca és egy iskolai füzet is. A csődbe ment aukciósház előzetes becslése 3,1 millió euróra (egymilliárd forintra) tette a rajongók számára izgalmas zenetörténeti ereklyék együttes leütési értékét.

A tolvaj, Koran Karsan 1995 és 2006 között sofőrként dolgozott Yoko Onónak, és azt állította, hogy a birtokában lévő tárgyakat ajándékba kapta. Kapcsolatuk akkor szakadt meg, amikor a férfi kétmillió dollárt próbált meg kizsarolni az özvegyből bizalmas információk, dokumentumok nyilvánosságra hozatalával fenyegetőzve. Egy vádalku keretében a férfi megúszta a zsarolási ügyet azzal a 60 nap elzárással, amelyet vizsgálati fogságban töltött, és az Egyesült Államokból való kiutasítással.

Az előkerült naplók közül az egyik John Lennon halálának évéből származik. Az utolsó bejegyzés néhány órával azelőtt íródott, hogy a zenészt lelőtték 1980. december 8-án. Ebben arról szólt, hogy a végzetes nap reggelén találkozója lesz Annie Leibovitz világhírű fotóssal a lakásukon. E találkozó eredményeként született meg a Rolling Stone ikonikus címlapfotója, amelyen a meztelen Lennon összekuporodva simul párjához Yoko Onóhoz.

A 40 éves Lennont e találkozó után öt órával, New York-i otthona előtt ölte meg egy zavarodott férfi, David Chapman. A zenész októberben lett volna 78 éves. A kalandos utat bejárt zenetörténeti emléktárgyakat a német hatóságok szeptember 21-én Berlinben visszaadták Yoko Ono ügyvédjének.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Vádemeléssel folytatódott az ellopott Lennon-naplók ügye

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra