Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Keresztalakú arany ereklyetartóra bukkantak a középkori Bolgár Birodalom fővárosában

2018. november 12. 14:56 MTI

Egy ritkaságszámba menő, 800 éves arany ereklyetartó mellkeresztet találtak egy nemrég feltárt középkori templom maradványai közt a bulgáriai Veliko Tarnovóban.

<

A keresztalakú enkolpion (talizmán- vagy ereklyetartó) a Második Bolgár Birodalom (1185-1396) idejéből származik, és Konsztantin Totev ásatásvezető szerint azért számít rendkívüli felfedezésnek, mert a hasonló ereklyetartók általában bronzból vagy ezüstből készültek.

A ritka régiséget a Veliko Tarnovó-i Trapezica-dombon, az egykori birodalmi főváros két fő citadellájának egyikén találták. A Második Bolgár Birodalom az egyik legnagyobb európai állam volt a maga korában.

A 11 centiméteres és 75 grammos, Bizáncban készült ereklyetartó a trapezicai 23. ortodox templom maradványai közt, egy oltárpillér mellől került elő. A kiváló állapotban fennmaradt, niellókkal (fekete zománcszerű dekoráció) és palmettákkal (több pálmalevélből álló, legyezőszerű dekoráció) díszített arany mellkereszt a megfeszített Krisztust, a Szűzanyát és néhány szentet ábrázol.

A bizánci műhelyekben készült amulett- vagy ereklyetartókat orosz enkolpionkeresztnek is nevezik, mert a 12-14. században Oroszországban tömegesen másolták és árusították. A kereszténységre való áttérés után a vikingek is sokat importáltak belőle Skandináviába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Keresztalakú arany ereklyetartóra bukkantak a középkori Bolgár Birodalom fővárosában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra