Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény az amerikai polgárháborúról

2018. október 17. 08:31 Múlt-kor

<

1. Az amerikai polgárháború volt az USA történelmének legsúlyosabb fegyveres konfliktusa. Az elesettek számát tekintve – a hivatalosan elfogadott adat 620 ezer, de egyes történészek 750 ezerre becsülik – a polgárháborúban többen haltak meg, mint az Egyesült Államok összes többi fegyveres konfliktusában az amerikai függetlenségi háborútól a koreai háborúig bezárólag.

2. Az amerikai polgárháború az egyik első olyan konfliktus volt az emberiség történelmében, amelynek eseményeiről fotók is készültek. A korabeli fotósok, a kamerák alacsony technológiai színvonala miatt ekkor még nem spontán, hanem beállított fényképeket készítettek.

3. A személyi jövedelemadót a polgárháború idején vezették be az USA-ban. A Kongresszus 1861-ben fogadta el a törvényjavaslatot.

4. A vasútvonalak nagyban befolyásolták a háború menetét, hiszen jelentősen meggyorsították az emberanyag és az utánpótlás szállítását. Egy 19 ezer kilométeres távolság leküzdése a korabeli országutakat használva átlagosan két hónapot vett igénybe a vasút használatával ez az időtartam 7 napra redukálódott.

5. A tűzerőt tekintve az Unió hadereje felülmúlta a Konföderációs hadseregét. A Spencer-féle ismétlőpuskával például hét lövést lehetett leadni 30 másodperc alatt.

6. A polgárháborúban 400 ezer katona esett fogságba. A hadifoglyok közül 56 ezren haltak meg, köszönhetően a fogolytáborokban uralkodó horrorisztikus állapotoknak: a kínzásoknak, a különféle fertőző betegségeknek és a kóros alultápláltságnak.

7. Az Unió hadserege etnikailag rendkívül vegyes összetételű volt. A több mint kétmillió besorozott harmada bevándorló volt, amelyek közül az íreket megelőzve a németek voltak a legnagyobb számban.

8. A kötelező katonai szolgálatot az USA történetében először 1862-ben az északiakkal szemben álló Konföderáció vezette be. Azok a rabszolga-tulajdonosok, akik 20-nál több rabszolgával rendelkeztek mentesültek a hadkötelezettség alól.

9. A háborúban elesettek kétharmada különféle fertőző betegségek miatt halt meg. Mivel fertőtlenítő szerek nem nagyon álltak az orvosok rendelkezésére, akik ekkor még nem voltak tisztában azzal sem, hogy a fertőzésekért különféle mikroorganizmusok a felelősek, a sebesült katonák nagy része a kórházi operáció szövődményeibe halt bele.

10. Az összeomlás szélére került déli rabszolgatartó államokat tömörítő Konföderáció törvényhozó testülete 1865 márciusában elfogadta azt a törvényjavaslatot (General Orders No. 14), amely lehetővé tette afroamerikaiakból álló harci alakulatok felállítását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény az amerikai polgárháborúról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra