Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Francia történelmi épületek sora újulhat meg az örökségvédelmi lottónak hála

2018. október 11. 16:58 MTI

Már elérte a célját, minimum 15 millió euró összegyűjtését az „örökségvédelmi lottó”, amelyet szeptember elején indítottak el a rossz állapotában lévő történelmi épületek és műemlékek helyreállítási költségeinek fedezésére – jelentette be szerdán a francia nemzeti lottótársaság (FDJ).

<

Az „örökségvédelmi lottó” bevételeinek jelentős részét olyan vallási, ipari vagy építészeti szempontból fontos történelmi épületek helyreállítására fordítják, amelyek megóvását a települések nem tudják maguk finanszírozni.

A kezdeményezés révén csaknem 270 helyszín fog anyagi támogatást kapni és közülük 18-at teljesen felújítanak. A szűkített listán szerepel egy 18. századi erődítmény egy apró bretagne-i szigeten, Aimé Césaire, a néhai francia költő Martinique szigetén lévő otthona, egy 12. századi burgundiai kastély, valamint egy római kori csatornahíd.

A speciális lottó szeptember eleji elindítása óta több mint hétmillió szelvényt adtak el Franciaország szerte. A speciális lottóhúzást a szeptemberi kulturális örökség napja előtt, szeptember 14-én tartották. A lottószelvények ára 15 euró (5 ezer forint), az „örökségvédelmi lottóval” párhuzamosan egy új kaparós sorsjegyet is kibocsátottak három euró értékben, amelynek bevételeit ugyancsak a helyreállítási projektek támogatására fordítják. A lottó főnyereménye 13 millió euró, míg a kaparós sorsjegyen maximálisan nyerhető 1,5 millió euró rekordot jelent a sorsjegyeknél.

Franciaország éves örökségvédelmi büdzséje 326 millió euró. A francia kulturális miniszter, Francoise Nyssen szerint a speciális lottóból befolyó összeg segíteni fogja a történelmi épületek megóvására irányuló erőfeszítéseket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Francia történelmi épületek sora újulhat meg az örökségvédelmi lottónak hála

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra