Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hihetetlen kincsekre lelt a vécéje alatt

2018. október 9. 13:28 Múlt-kor

Egy olasz férfi nem számított rá, hogy tervezett étterme kialakítása közben egy több korszakon átívelő régészeti lelőhelyre bukkan, Olaszországban azonban ez nem kifejezetten ritka dolog.

<

Luciano Faggiano egy, az Olaszország délkeleti csücskében található Lecce város központjában lévő épület tulajdonosa. 2001-ben éppen igazi olasz stílusú trattoriát tervezett kialakítani a nemrég felújított épületben, amikor váratlanul gondok jelentkeztek a csatornázással. Hogy vállalkozását megvalósíthassa, Faggiano kénytelen volt egy szakaszon feltörni a padlót, hogy felkutassa a baj forrását. A munkához segítségül hívta két fiát is. A művelet sokrétűbbnek bizonyult, mint amire számítottak.

Faggiano és fiai először egy álpadlót találtak, majd ez alatt egy kővel teli réteget, amelyet még a középkorban töltöttek fel. Innentől egyre több nyomát találták a régmúlt életének – tudták, hogy a trattoria megnyitásával várniuk kell. Faggiano eleinte nem mondta el feleségének, amit találtak – és azt sem, hogy a kisebbik fiút, a 12 éves Davidot eresztette le kötélen a szűkebb helyekre, ahová más nem fért be. Anna María Sanónak azonban feltűnt az egyre több mocskos ruha, amely naponta megtöltötte a mosógépet. A szomszédok is felfigyeltek arra, hogy valami történik, mivel Faggiano és fiai folyamatosan hordták ki a törmeléket az épületből.

Végül a hatóságok is kiszálltak a helyszínre, és leállítottak minden tevékenységet – számukra úgy tűnt, egy, az olasz törvények szerinti illegális régészeti ásatással állnak szemben. A családnak egy teljes évet kellett várnia, mire folytathatták keresésüket a rejtélyes szennyvízcső után. Ez alkalommal már egy hivatásos régész felügyelte a munkálatokat, amelyek végül több ezer leletet eredményeztek.

A leletek változatossága egészen bámulatos: az ókori cserépedényektől és római fogadalmi üvegektől az elfeledett fali freskókig rengetegféle tárgy került elő. Ez azonban aligha meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy Lecce stratégiai helyet foglal el az olasz „csizma” sarkán (azaz a Salento-félszigeten), ahol egykor görög gyarmatosítók is éltek a rómaiak előtt, majd utóbbiakat követték a longobárdok és a normannok, de még a törökök is megfordultak itt. Mindannyiuk előtt a (vélhetően illír eredetű) messzapi, avagy szalentin nép törzsei laktak itt, akik nyomait szintén megtalálta a Faggiano-család.

A feltárás termek sorát fedte fel: egy ősi messzapi sírt, római magtárat és ciszternát, és egy apácazárdához tartozó ravatalozót is találtak, bennük évezredeken átívelő tárgyi anyaggal. „A kedvencem egy jezsuita püspök gyűrűje volt, amely 33 gyémántot tartalmazott” – mondta el Andrea Faggiano, az idősebbik fiú. A családfő, Luciano elmondta, többször érezte valódi megszállottságnak az ásatást, amelyet saját maga szponzorált a család pénzéből. Egy alkalommal annyira eluralkodott rajta a teendők sokasága, hogy le akarta állíttatni az egészet, és elfelejteni. „Nem kívánom ezt senkinek sem” – mondta.

Faggiano végül megtalálta, és meg tudta javítani a csövet, amely az eredeti gondot okozta. Az ásatás során előkerült tárgyak közül a jelentősebbek múzeumokba kerültek, vagy szakértőkhöz tüzetesebb vizsgálatra. A hatóságok által le nem foglalt tárgyakból a férfi megnyitotta Lecce egyetlen magánkézben lévő múzeumát, a Faggiano Régészeti Múzeumot 2008-ban. A múzeumlátogatók megtekinthetik a különböző termeket, illetve üvegpadlón keresztül az alattuk elterülő több rétegnyi történelmet. Megtudhatják azt is, hogy a 11-12. század folyamán a helyszínt a templomos lovagrend használta, a későbbi évszázadokban pedig klarissza kolostor működött itt.

A helybéliek, illetve általában véve az olaszok azonban könnyen lehet, hogy semmi említésre méltót nem látnak ebben az egész történetben – a különféle építkezések az országban, mint például a római metró bővítése az elmúlt években szinte mindig több ezer régészeti lelet felfedezéséhez vezettek, amelyeket – ahogy Faggiano múzeumában – több helyen üvegpadlón keresztül lehet megtekinteni. Az ország szántóföldjein dolgozó földművesek rendszeresen találnak értékes, római kori cseréptárgyakat, és szinte egész Olaszországról elmondható, hogy a régmúlt emlékei lapulnak az ember talpa alatt. Nem mindenki tud azonban olyan sikert kovácsolni belőlük, mint Faggiano.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hihetetlen kincsekre lelt a vécéje alatt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra