Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ki volt a férfi, aki megteremtette a magyar nyelvű színházat Izraelben?

2018. október 9. 13:52 MTI

Az izraeli magyar színházat az ötvenes években megteremtő, de azóta elfeledett Pásztor Béla életéről szóló, három nyelven írt könyvet mutattak be Izraelben. A Szalai Anna által készített dokumentumokkal teli, színvonalas könyv visszahozza a feledésből a huszadik század egyik különleges filmes és színházi szakemberének munkásságát, aki Magyarország mellett Izraelben és Németországban is jelentős alkotásokat hozott létre.

<

Szalai Anna egy kötetben magyarul, héberül és angolul kiadott munkáját nagy sikerrel mutatták be vasárnap Jeruzsálemben, majd hétfőn Tel-Avivban.

Az Egyesült Államokba való 1957-es költözése után Izraelben feledésbe merült Pásztor Béla a harmincas évek budapesti filmes világának egyik kiemelkedő alakja volt, majd az újonnan megalakult zsidó államban megteremtette a magyar nyelvű színházat.

Az izraeli könyvbemutatókon részt vett Pásztor Béla Amerikában élő fia, Rafael Pásztor is, aki meleg szavakkal emlékezett meg édesapjáról, akit ő maga és barátai tipikus közép-európai, szeretetteli, nagylelkű, szellemes, és népszerű embernek ismertek. Pásztor Béla 1949-ben emigrált Izraelbe, ahol többek közt színre vitte magyarul Molnár Ferenc Liliom című darabját Jávor Pál rendezésében és vendégszereplésével.

A könyv bemutatóján lejátszottak egy, a közelmúltban felkutatott, a figyelmes közlekedésre buzdító filmet, amelyet 1952-ben készített Pásztor a rendőrség megbízásából, és amelyben korának legnevesebb színházi szakemberei is részt vettek. Munkájával úttörőnek számított, mert azokban az években még nem volt Izraelben játékfilmgyártás.

A Szalai Anna által készített dokumentumokkal teli, színvonalas könyv visszahozza a feledésből a huszadik század egyik különleges filmes és színházi szakemberének munkásságát, aki Magyarország mellett Izraelben és Németországban is jelentős alkotásokat hozott létre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ki volt a férfi, aki megteremtette a magyar nyelvű színházat Izraelben?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra