Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elkezdődött a borsi Rákóczi-kastély újjáépítése

2018. szeptember 27. 14:56 MTI

Megkezdődött II. Rákóczi Ferenc szülőhelyének felújítása, a szlovákiai Borsiban található kastély munkálatainak első üteme a magyar kormány 805 millió forintos támogatásával valósul meg - közölte Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója a beruházás kezdetét jelképező időkapszula elhelyezésére szervezett szerdai ünnepségen.

<

Hozzátette, hogy a kastély a 20. században teljesen tönkrement, utoljára komolyabb rekonstrukció az 1940-es években történt az épületen. Az ezt követő évtizedekben sokféle - gyakran méltatlan - funkciót kapott a kastély, ennek eredményeként az ezredfordulóra a teljes pusztulás veszélye fenyegette - mondta.

Kiemelte: Áder János magyar és Ivan Gasparovic akkori szlovák államfő 2013-ban megegyeztek abban, hogy közösen mentik meg az épületet. A magyar kormány ezt követően döntött úgy, hogy idén 805 millió forintos támogatással megkezdi a kastély teljes felújítását. Diószegi László megemlítette, hogy a kivitelezés a restaurátori munkákkal már a nyár közepén elkezdődött, a teljes munkát közbeszerzésen egy sárospataki cég, az Épszer Zrt. nyerte el. Ők egy hete dolgoznak, a tetőt már lebontották - fűzte hozzá.

Mint elmondta, a beruházás lefolytatására, valamint a felújított épület üzemeltetésére a Teleki Alapítvány és a borsi önkormányzat közösen létrehozta a II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezetet. Azt szeretnék, ha ez a későbbiekben önfenntartóvá válna.

Diószegi László azt is elmondta, hogy a két ütemre bontott beruházás összesen 1,6 milliárd forintba kerül majd. Az első ütemet a megkötött szerződés szerint 2019. február 28-ig, a második ütemet pedig 2020-ra szeretnék befejezni. Hozzátette: az első ütem a kastély teljes körű szerkezeti helyreállítását tartalmazza, amely a tető és a födém, valamint a nyílászárók cseréjét, a kő- és falkép-restaurátori munkákat, a gépészeti munkálatok előkészítését és az ahhoz kapcsolódó kisebb feladatok elvégzését jelenti. A második ütemben kapja majd meg az épület a végleges arculatát. A felújításban vállalt szlovák részvétel részletei még egyeztetés alatt állnak - jegyezte meg.

Földváry Gábor örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos az eseményen hangsúlyozta: egy épület felújítását általában annak kora indokolja, de a borsi kastély esetében sokkal többről van szó. Mint fogalmazott, ezen a helyen érezhetjük azt a felelősségtudatot, áldozatvállalást, a tanultságból, világlátottságból eredő széles látókört, amelyet a Rákóczi család képviselt és amelynek átérzésére a mai kor emberének is mindig szüksége van.

Emlékeztetett arra, hogy II. Rákóczi Ferenc egy zászló alá tudta hívni a különböző vagyoni helyzetben lévő embereket és a magyarok mellett hitelesen képviselte az országban élő nemzetiségeket, köztük például a szlovákokat, a románokat és a ruszinokat. Hozzátette: az épület alkalmas lesz arra, hogy olyan emlékhellyé váljon, ahol fel lehet töltődni a saját múltunkkal és meg tudjuk idézni történelmi példaképeinket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elkezdődött a borsi Rákóczi-kastély újjáépítése

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra