Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény a Szabadság-szoborról

2018. szeptember 26. 09:37 Múlt-kor

<

1. A Liberty Islanden található 93 méteres New York-i Szabadság-szobrot (eredeti nevén: a Szabadság megvilágosítja a világot) 1886. október 28-án avatták fel.

2. A „Lady Liberty”-nek becézett szobor a francia nép ajándéka volt. A derék gallok az amerikai függetlenség századik évfordulójára készítették a műalkotást.

3. Úgy tartják, hogy a gigantikus szobor arcát alkotója, Frédéric Auguste Bartholdi szobrász, az édesanyjáról mintázta.

4. Párizs egyik ikonikus építményének az Eiffel-toronynak megalkotója Gustave Eiffel is részt vett a szobor megalkotásában. A gigantikus emlékmű rézlemezeit, „Lady Liberty” külső köpenyét, a francia építész által tervezett vasszerkezet tartja.

5. Az építés 1876-ban kezdődött meg és 1884-ben zárult le. A franciák hozzávetőlegesen 250 ezer (mai pénzre átszámítva 5,5 millió) dollárt öltek bele a munkálatokba.

6. A szabadság óriás, 204 tonna súlyú madonnáját 214 faládában és 350 darabban szállították a tengeren túlra.

7. A Szabadság-szobor 1916-ban, a közeli Black Tom-szigetén elkövetett német szabotázs akciónak köszönhetően, amelyben a mindenre elszánt ágensek egy lőszerraktárat repítettek a levegőbe, megrongálódott. „Lady Liberty” fáklyája a nagyközönség számára azóta nem látogatható.

8. A szobornál eddig két öngyilkosság történt, 1929-ben és 1932-ben. A többi elkeseredett vállalkozó, aki leugrott a szoborról túlélte a zuhanást.

9. Felavatásának pillanatában a Szabadság-szobor a legmagasabb vasszerkezetű építmény volt a földtekén, így nem csoda, hogy a „szabadság asszonya” 1886 és 1902 között világítótoronyként is funkcionált.

10. Boston és Philadelphia is megpróbálta megszerezni a Szabadság-szobrot. Mindkét város felajánlotta, hogy kifizeti a szobor előállításának költségeit, de New York hajthatatlan volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a Szabadság-szoborról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra