Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Jézus és Mária új színekben ragyog egy lelkes spanyol asszony jóvoltából

2018. szeptember 8. 19:17 Múlt-kor

El Ranadoiro spanyol falucska egyházközsége úgy döntött, felújítja a 15. századból származó, Jézust és Máriát ábrázoló faszobrot. A 28 lakóból jelentkezett is egy asszony, hogy ő majd elvégzi a nemes feladatot. Az eredmény magáért beszél.

<

Észak-Spanyolország Asztúria tartománya El Ranadoiro nevű falujának legnagyobb éke a kis kápolna, és a benne található, 15. századi szobrocska. Habár nem tűnt túlságosan viseltesnek, a helyi plébános és a hívek úgy döntöttek, ideje elvégezni rajta a restaurálást. A pap engedélyével egy Maria Luisa Menendez nevű asszony kapta meg a kitüntető feladatot, írta az El Comercio helyi lap.

Munkájának eredményeképpen a kis Jézus élénk zöld köpenykét kapott, Mária rózsaszínű, Szent Anna pedig élénkvörös ruházatot, és mindhárom alak gazdagabb lett egy-egy szépen ívelt szemöldökkel is. A templomban egyébként egy Szent Pétert ábrázoló szoboralak is megújult, ő most mélyvörös színben pompázik, írta a BBC.

„Nem vagyok profi, de mindig is szerettem ezt csinálni, és a szobroknak tényleg szükségük volt egy kis festésre. Így lefestettem őket, ahogy tudtam, olyan színekkel, amelyeket szépnek találtam, és még a szomszédoknak is tetszett” – idézte az AFP a helyi újságot, amelynek nyilatkozott a büszke asszony.

Az asztúriai szakemberek azonban kevésbé voltak elégedettek, a tartomány oktatási ügyeiért felelős Genaro Alonso így fogalmazott az Efe hírügynökségnek: „inkább tűnik ez bosszúnak, mint restaurációnak”. A spanyol restaurátorok szövetsége, az Acre szintén elítélte – mint fogalmaztak – „hazánk emlékeinek folytatódó fosztogatását”.

Idén júniusban, szintén Észak-Spanyolországban, egy Estella nevű település plébániáján történt hasonló színvonalú konzerválás. Egy fából készült, eredetileg is festett, hispán-flamand stílusban készült, 16. századi Szent György-szobor kapott igen erős színeket és kifejezéstelen arcot egy helyi kézművesbolt munkatársa (aki rajztanár is) által. Sokan a mesehős Tintint vélik felfedezni benne. A sárkányölő elvesztette sötét tónusú, finom árnyalatait, helyette most rózsaszín arccal és fényes páncéllal virít.

A leghíresebb gerillarestaurálásra 2012-ben került sor, amikor a szintén észak-spanyolországi, aragóniai Borja városában az Ecce Homo nevű freskó Jézus-alakja transzformálódott át moncsicsivá. Ott a templomi közösség egyik 85 éves tagja vélte úgy, hogy maga szépíti meg Elias García Martínez 1930 körül készített művét. A majomszerűvé alakított „bundás Jézust” azóta is számos turista keresi fel, hogy élőben láthassa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Jézus és Mária új színekben ragyog egy lelkes spanyol asszony jóvoltából

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra