Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Különleges anyagokkal bővül az MTVA internetes archívuma

2018. szeptember 7. 13:48 MTI

Folyamatosan bővül a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) interneten elérhető archívuma: szeptember 15-től az MTI úgynevezett kőnyomatos, archív híreinek digitalizált, kereshető gyűjteménye válik elérhetővé, a Fotótár több mint 235 ezer fényképet tartalmazó gyűjteménye pedig vászonkép rendelési lehetőséggel bővül - mondta el Répászky Lipót, az MTVA archívumi osztályának vezetője.

<

Répászky Lipót kifejtette: az MTVA több archívumi részegységgel rendelkezik, hiszen a Fotóarchívum mellett hozzá tartozik a Sajtóadatbank, a Hangarchívum, a Kottatár és a Mozgókép Archívum is. A közgyűjteményként működő archívum vezetése korábban úgy döntött, hogy az interneten folyamatosan elérhetővé teszik a digitalizált tartalmakat. Az archivum.mtva.hu címen először a Fotótár gyűjteményének korábban már digitalizált anyagát tették közzé.

Második lépésként a Sajtóadatbank és Cikktár anyagaival bővül a kínálat: szeptember 15-től válik az MTI kőnyomatos híreinek digitalizált, kereshető gyűjteménye az 1887 és 1949 közötti időszakból, valamint 1956-ból és a rendszerváltozás két esztendejéből.

Az érdeklődők és a kutatók számára is meglepetéseket tartalmazó gyűjteményben megtalálhatók a Bizalmas kiadás, a Rádiófigyelő és a Magyar Országos Tudósító (MOT) anyagai is. Az állomány fokozatosan bővül, jelenleg az 1950-től 1987-ig kiadott, mikrofilmen tárolt, mintegy 1,5 millió hír digitalizálása zajlik. Ezzel párhuzamosan a Rádió- és Televízió Újság digitalizált lapszámai is felkerülnek a portálra, egyelőre az 1958-tól 2007-ig terjedő időszak - beszélt a részletekről Répászky Lipót.

„A legizgalmasabbak talán azok a dokumentumok lesznek, amelyek eddig bizalmasak voltak, de ma már közzétehetők” - fűzte hozzá.

„A közgyűjteményi feladatokon túl szeretnénk biztosítani azt is, hogy ha valaki jogtiszta tartalomhoz kíván jutni, azt megtehesse” - mondta Répászky Lipót, hozzátéve, hogy a Fotótár ma már 235 ezer képet tartalmazó állománya vízjeles képekkel szabadon böngészhető, de nagyítható minőségben vásárolni is lehet a felvételekből. A Fotótár állománya a tervek szerint 10-15 ezer fotóval bővül majd minden hónapban a jelenleg is zajló digitalizálási munkának köszönhetően.

Hozzátette, hogy harmadik lépésként a rádió Hangarchívumának anyagai kerülnek fel a honlapra. Noha az 1930-as években szépen gyarapodó gyűjtemény Budapest ostromakor nagyrészt megsemmisült és 1956-ban is sok felvétel elpusztult, a szerkesztőség mégis őriz kuriózumokat, például Blaha Lujza dalolását vagy Ferenc József király dörmögését. A zenei archívum páratlan kincsei közül is elérhető lesz a webes felületen Bartók II. hegedűversenyének budapesti bemutatója, Fischer Annie zongorajátéka vagy Szvjatoszlav Richter magyarországi felvételei. A kottatár gazdag anyaga egyebek mellett Kodály Zoltán ki nem adott dalainak kézirataival, a Fölszállott a páva dedikált, a Rádiózenekarnak ajánlott példányával is elérhető lesz digitálisan.

Répászky Lipót elmondta, hogy a következő esztendőtől a Mozgókép Archívum több mint egymillió műsorszámot tartalmazó gyűjteményből közreadott, egyre bővülő válogatás gazdag, tematikusan szerteágazó kínálata lesz elérhető a honlapon.

Közlése szerint a hangzó anyagokhoz és a médiatár tartalmaihoz havi előfizetéses, úgynevezett streaming szolgáltatással lehet majd hozzájutni, vagyis a tartalmat közvetlenül nem lehet letölteni, de korlátlan számban újrahallgatható és újranézhető lesz bármelyik anyag az előfizetők számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Különleges anyagokkal bővül az MTVA internetes archívuma

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra