Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ötödik generáció óta fotózza a Gibson család a hajótöréseket

2018. szeptember 5. 12:33 Múlt-kor

John Gibson, a délnyugat-angliai Penzance városka halásza volt, amikor 1869-ben elkészítette első fényképét egy hajótörésről. Ekkor még talán nem is tudta, de egy egész családot meghatározó hobbit indított útjára. Fiai, Alexander és Herbert tökéletesítették az apjuk által elkezdett passziót, és művészi szintre emelték a roncsokról készült képeiket. Minden egyes felvétel egy személyes tragédiát dolgoz fel, a bátorság és a túlélés kerül főszerepbe. A családi archívum közel másfél évszázada, immáron az ötödik nemzedék óta gyarapodik, és az egyik legnagyobb gyűjteménnyé vált a maga nemében.

<

A hajótöréseknek abban az időben a tengeri szuperhatalomnak számító Nagy-Britanniában nagy hírértékei voltak, a Gibson család pedig gyorsan dolgozott, vagyis hamar értesült a szerencsétlenségről és viszonylag rövid időn belül a helyszínre érkezett (főként Cornwall térségében). Ez pedig bevételhez is juttatta a famíliát, ugyanis a brit újságok őket keresték a fotókért, ha valami helyi baleset történt.

2016-ban a greenwichi Nemzeti Tengerészeti Múzeum szerezte meg a család örökségének nagy részét, amely több mint 1100 üvegnegatív, több mint félezer filmnegatív és 97 eredeti kinyomtatott fotóból állt. Zömük Cornwall és a Scilly-szigetek partjainál készültek.

A család tagjai egyébként még ma sem adták fel ősapáik jövedelmezőnek bizonyuló hobbiját, így a Gibson család ötödik generációja is lelkesen keresi és fotózza a hajótörést szenvedett vízi járműveket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ötödik generáció óta fotózza a Gibson család a hajótöréseket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra