Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tiltott szerelem: a zsidó lány és az SS-őr kapcsolata az auschwitzi haláltáborban

2018. július 31. 17:57 Múlt-kor

A háború és az életveszélyes helyzetek sokszor helyezik olyan körülmények közé az embereket, amilyeneket el sem tudtak volna képzelni. Ilyenkor előfordul, hogy olyan emberi kapcsolatok jönnek létre, amelyek alapvetően megváltoztatják mindkét fél életét. Így volt ez az Auschwitzba deportált Helena Citronová és a táborban az SS szakaszvezetőjeként szolgáló Franz Wunsch esetében is.

<

A német nemzetiszocialisták 1933-as hatalomátvételét követően hamar megindult a társadalom fajelmélet szerinti irányítása törvényekkel. Ezek közül a legnevezetesebbek az 1935 szeptemberében meghozott, úgynevezett nürnbergi törvények voltak, amelyek megtiltották mind a házasodást, mind bárminemű szexuális viszonyt a németekként és zsidókként kategorizált emberek között.

A törvényeknek sok esetben nem sikerült érvényt szerezni, illetve eltekintettek betartatásuktól – arra is akad azonban példa, hogy a náci Németország későbbi népirtó politikája közepette a legvalószínűtlenebb helyen jöjjön létre ilyen tiltott kapcsolat: az auschwitzi haláltáborban. A holokauszt borzalmai közepette sokan voltak, akik bármit megtettek volna szeretteik megmentése érdekében.

Közéjük tartozott a Szlovákiából deportált Helena Citronová is, aki saját és egyik családtagja életét mentette meg azzal, hogy viszonozta egy SS-őr érzelmeit. Citronovát 1942-ben, az első Szlovákiából ilyen céllal induló vonattal Auschwitzba deportálták. Ezt követően a Kanada-kommandónak nevezett rabcsapatban állították munkába, amely a deportáltak értékeit és egyéb holmijait szortírozta érkezésük után, hogy azok felhasználásáról döntsenek.

Itt keltette fel a húszéves szakaszvezető, Franz Wunsch érdeklődését, akinek születésnapján érkezett az általa felügyelt Kanada-kommandóhoz. Citronová azt a feladatot kapta ebédszünetkor a kápótól, hogy énekeljen az őr számára a születésnapja alkalmából – ha nem tette volna, vélhetően még aznap meghal, miután már korábban kijelölték a gázkamrába vezetendők közé.

Wunsch átadott neki egy cetlit, amelyen közölte, hogy szerelmes belé. Citronová széttépte a cetlit, amint meglátta a „szerelem” szót. A nő ezután egy ideig rá sem tudott nézni az őrre, saját bevallása szerint teljes szívből gyűlölte, kijelentve, hogy inkább meghalna, mint hogy egy SS-essel legyen.

Egy hónappal később Citronová húga, Rožinka is megérkezett a táborba kislányával és csecsemő fiával együtt, és mind azonnali megsemmisítésre lettek kijelölve. Wunsch név szerint kikeresve meg tudta menteni Rožinkát azzal, hogy azonnal plusz munkaerőre van szüksége a Kanada-kommandónál, a gyermekeket azonban nem volt lehetőség életben tartani Auschwitzban. Ezt az esetet követően Citronová előbb hálát, majd szeretetet kezdett érezni a fiatal őr iránt. Citronová elismerte, hogy lefeküdt Wunschhal, aki több ennivalót és ruhát is vitt neki, valamint védelmet kölcsönzött neki, nem egyszer saját életét kockáztatva.

A háború végét követően az SS megkísérelte eltüntetni a tömeggyilkosságok nyomait, és Auschwitz egy részét le is rombolták. Citronová és húga eközben dél felé vették az irányt, hogy visszajussanak otthonukba – eközben végig a portyázó szovjet katonákkal való találkozást kockáztatták. Egy alkalommal rájuk is bukkant egy csoportjuk, erőszakos közeledésüket azonban Citronovának a karjára tetovált sorszám felmutatásával sikerült elhárítania. 1948-ban végül a nemrég megalakult Izraelbe emigrált.

Wunsch a háború után több helyen is kereste Citronovát, azonban nem járt sikerrel. 1972-ben háborús bűnösként bíróság elé állították az úgynevezett „második bécsi Auschwitz-perben”, Citronová itt jelentkezett először történetükkel, amelyet korábban nem osztott meg másokkal. Az igen sok terhelő bizonyíték ellenére (legalább egy alkalommal maga is dobott le Zyklon-B-t tartalmazó fémdobozt a gázkamrába) Wunschot végül felmentették, mivel az általa elkövetett háborús bűnök az osztrák törvények szerint már elévültek.

Wunschot a per során többen „természeténél fogva zsidógyűlölőként” írták le, ő azonban azt vallotta, Citronovával való kapcsolata mindent megváltoztatott. „A vágy megváltoztatta kegyetlen viselkedésemet” – mondta. „Beleszerettem Helena Citronovába, és ez megváltoztatott. Neki köszönhetően egy másik emberré változtam.” Helena, aki sokáig elnyomta magában a történteket, végül egy interjúban elmondta: „Igazán nagy dolgot tett. Voltak pillanatok, amikor meg tudtam feledkezni arról, hogy én zsidó voltam, ő pedig nem, és őszintén, a végén szerettem is őt.” Citronová 2005-ben, Wunsch 2009-ben hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tiltott szerelem: a zsidó lány és az SS-őr kapcsolata az auschwitzi haláltáborban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra