Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Középkori afrikai pénzérmékre bukkantak egy ausztrál lakatlan szigeten

2018. július 11. 11:32 MTI

Valószínűleg a középkori Afrikából származó érmét találtak egy lakatlan ausztrál szigeten, a pénz akár ezer éves is lehet. A rézérme a Wessel-szigetekhez tartozó Elcho-szigeten, Ausztrália északi partjai közelében került elő.

<

A tudósok szerint az érme azokhoz hasonlít, amelyeket a Királyi Ausztrál Légierő (RAAF) egy katonája talált 1944-ben a Wessel-szigetek egy meg nem nevezett, elhagyatott tengerpartján. A háborúban talált érmékről kiderült, hogy egy kelet-afrikai városból, a mai Tanzánia területén lévő Kilwából származtak. Ha a most megtalált érméről is megállapítják, hogy Kilwából való, akkor akár 1000 éves is lehet, mert a kilwai szultanátus a 11. században kezdett saját pénzt verni. Az érmét Canberrába szállították, hogy megvizsgálják az eredetét és korát.

Hetekbe telhet, ám ha a réztartalma azonos, az tényleg igazolhatja eredetét. - magyarázta kedden Mike Owens, az érmét felfedező csoport egy amatőr történész tagja. Nagyon törékeny és vékony, de a mérete megfelelő, a súlya megfelelő, a színe is jó, és a szakértőink szerint Kelet-Afrikából származik, mert semmi máshoz nem hasonlítható. - jelentette ki Owens. A Past Masters amatőr történészekből, kutatókból és régészekből álló csoport öt évet töltött el az 1944-es lelet helyszínének felkutatásával. A csoport bizakodik, hogy az eredeti helyszínt sikerült fellelniük, és az támpontot adhat, hogy hogyan kerültek az érmék Ausztráliába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Középkori afrikai pénzérmékre bukkantak egy ausztrál lakatlan szigeten

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra