Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Saját szemünkkel is megcsodálhatjuk majd a Titicaca-tó elsüllyedt városának maradványait

2018. július 5. 16:38 MTI

Bolívia első víz alatti régészeti múzeumát építik fel a Tititacaca-tó partján a tó fenekén talált régészeti leletek bemutatására - jelentette be a dél-amerikai ország kulturális minisztériuma. A létesítmény egyszerre lesz turisztikai komplexum és régészeti, geológiai és biológiai tudományos központ - mondta Wilma Alanoca a tervek keddi bemutatásakor.

<

A Bolívia és Peru közt természetes határt képező, 8562 négyzetkilométeres tó több olyan civilizáció bölcsője, amely a spanyol hódítás előtt virágzott a térségben.

A legutóbbi - tavaly végzett - kutatások során csaknem 10 ezer régészeti leletet találtak a Titicaca mélyén, köztük csont-, kerámia- és fémtárgyakat, emberi és állati csontokat, továbbá konyhai eszközöket a prehispán inka, tivanakota és pre-tivanakota kultúrából. A miniszter szerint tárgyalások folynak az államkincstárral a 10 millió dolláros beruházás finanszírozásáról. Az UNESCO 2,4 millió dollárt ajánlott fel a víz alatti múzeumhoz - közölte Alanoca.

Az Enabel belga fejlesztési ügynökség által bemutatott terveken a látogatók üvegpadlón keresztül, eredeti helyükön csodálhatnák meg a tófenéken lévő régészeti leleteket. A belga kutatók szerint egy „elsüllyedt városról” lehet szó, amely a tó vízszintjének emelkedése miatt hagyhattak el lakói.

A múzeum és kutatóintézet a tóparti Ojjelava településen, San Pedro de Tiquina város közelében, a fővárostól, La Paztól mintegy 100 kilométerre létesül. A Titicaca a világ legmagasabban fekvő hajózható tava.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Saját szemünkkel is megcsodálhatjuk majd a Titicaca-tó elsüllyedt városának maradványait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra