Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Szent Jobb ereklyekendőjét és Mária Terézia kézjegyét is megcsodálhatjuk Veszprémben

2018. július 4. 14:57 MTI

A Szent Jobbot védelmező kendő és egy Mária Terézia kézjegyével hitelesített latin nyelvű írás is látható a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum kedden megnyílt kamarakiállításán. Az államalapító királyunk emléke előtt tisztelgő tárlatot kedden öt órakor nyitotta meg Márfi Gyula veszprémi érsek a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban.

<

A múzeum tájékoztatása szerint a tárlat központi elemeként kiállított ereklyekendőbe takarva szállították a Szent Jobbot 1771-ben Raguzából Bécsbe, hogy semmilyen sérülés se érhesse az úton.

A Szent István kézfejének festett képével díszített selyemkendőt a veszprémi érseki palota házi kápolnájában, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény leltárában őrzik, és először tekinthetik meg az érdeklődők a múzeumban az év végéig látogatható kamarakiállításon.

A kendő mellett egy eredeti, Mária Terézia királynő kézjegyével hitelesített latin nyelvű írást is kiállítanak, valamint többek között egy, 1764-ben a Mária Terézia által alapított Szent István Lovagrend megalakulása alkalmából veretett ezüstérme is látható lesz. Továbbá egy olyan 1915-ös világháborús emléket is közszemlére tesznek, amelynek egyik oldalán Szent István, a másikon pedig Ferenc József ajánlja fel Magyarországot Szűz Mária oltalmába.

Az államalapító királyunk emléke előtt tisztelgő tárlatot kedden öt órakor nyitotta meg Márfi Gyula veszprémi érsek a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Szent Jobb ereklyekendőjét és Mária Terézia kézjegyét is megcsodálhatjuk Veszprémben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra