Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Viccből jelölték, 60% feletti győzelemmel az USA első női polgármestere lett Susanna Salter

2018. június 30. 08:13 Múlt-kor

Amikor az embert politikai tisztségre jelölik, többnyire szeretne róla tudni és beleegyezni, főleg ha esélyes a győzelemre. Amikor azonban valakit nem értesítenek jelöltségéről, majd megnyeri a választást, ráadásul az egészről kiderül, hogy viccnek volt szánva, igencsak érdekes helyzet áll elő. Pontosan ez történt az Egyesült Államokban, a Kansas állambeli Argoniában Susanna Madora Salterrel 1887-ben.

<

Az 1860-ban az Ohio állambeli Lamirában szigorú kvéker családba született Salterről úgy gondolják, ő lehet az első női polgármester az Egyesült Államokban, és az egyik első nő az országban, aki bármilyen választott politikai tisztséget töltött be. Az ekkor még Susana Madora Kinsey néven ismert lány családjával 12 éves korában egy farmra költöztek a kansasi Silver Lake városa közelében, 20 évesen pedig felvételt nyert a Kansasi Állami Mezőgazdasági Főiskolára, amely a mai Kansasi Állami Egyetem elődje. Sajnos egy súlyos betegség miatt mindössze hat héttel tanulmányai vége előtt ott kellett hagynia a főiskolát.

Nem volt azonban teljesen értelmetlen a tanulás – a főiskolán ismerte meg jövendőbeli férjét, Lewis Saltert. Miután 1880-ban összeházasodtak, a szintén kansasi Argoniába költöztek, és családot alapítottak. Összesen kilenc gyermekük született. Az első, Francis Argonia Salter 1883-ban lett az első gyermek, aki az új településen született. Feleségként és anyaként való új élete mellett a helyi Női Keresztény Mértékletességi Egyesület (WCTU) tisztje lett (a „mértékletesség” alatt az antialkoholizmus értendő), illetve az ekkoriban viszonylag nagy tömegeket megmozgató Szesztilalompártban is aktív volt.

Susanna szülei röviddel az ifjú pár után szintén Argoniába költöztek, és édesapja lett az 1885-ben újonnan bejegyzett város első polgármestere, férje pedig az első jegyző. 1887-ben következett be az a történelmi esemény, amely meghatározta Susanna későbbi politikai szerepvállalását: a nők megkapták az államban a választójogot, feltéve, ha első-, másod-, vagy harmadosztályú városban laktak. Mivel Argonia harmadosztályú város volt, az itteni nők szavazhattak a közelgő polgármesteri és városi tanácsi választásokon.

Abban az évben a WCTU a kansasi állami szintű szesztilalom betartatását helyezte előtérbe, mint legfontosabb elérendő politikai cél, és támogatásáról biztosította azokat a potenciális jelölteket a polgármester-választáson, akik ezzel egyetértésben voltak. Sokaknak nem tetszett azonban a városban, hogy a nőknek is beleszólásuk lehet a közügyekbe.

Egy körülbelül 20 férfiból álló csoport a fejébe vette, hogy tesz valamit az új helyzet ellen. Leadtak egy jelöltlistát, amelyen Salter szerepelt az első helyen, a többi jelöltet pedig a WCTU által támogatott listáról vették. Úgy gondolták, hogy a nők majd erre a listára szavaznak, viszont mivel nem lesz férfi, aki női polgármesterjelöltre szavazna, a WCTU számára kellemetlen helyzet adódik, és a nőknek a jövőben nem lesz kedvük a politikában részt venni.

Mivel a jelöltek nem voltak kötelesek nyilvánosan kampányolni vagy egyáltalán bejelenteni indulásukat, a listák pedig csak a választás napján váltak láthatóvá, az egész város meglepődött, amikor látta Salter nevét polgármesterjelöltként. A helyi republikánus pártvezetés két férfit küldött a házához, hogy megkérdezzék, tényleg indul-e. A kérdést úgy tették fel végül, hogy lenne-e polgármester, ha megválasztanák, erre Salter igennel válaszolt. Ezután a város republikánusai egységesen rá szavaztak, a „viccelődőket” megleckéztetendő.

Salter így a szavazatok több mint 60%-át besöpörve lett az ország első női polgármestere. Habár Lewis Salter eleinte nem örült annak, hogy felesége a jelöltek között szerepel, győzelme után már arról viccelődött, hogy ő „a polgármester férje”. A polgármesteri megbízatás egyébiránt mindössze egy évre szólt csupán, Salter viszonylag nyugodt turnusa mégis rengeteg sajtófigyelmet hozott nem csak az Egyesült Államok minden tájáról, de olyan távoli helyekről is, mint Svédország és Dél-Afrika.

A Salter-család a történelmi polgármesterség után néhány évvel, 1896-ban az akkori Oklahoma Territóriumba költöztek, ahol férje eleinte földet vásárolt, később pedig jogi praxisa volt és egy újságot is alapított. Lewis Salter 1916-ban elhunyt, Susanna ezután Norman városába költözött, ahol hosszú élete végéig élt – 1961-ben halt meg, két héttel 101. születésnapja után.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Viccből jelölték, 60% feletti győzelemmel az USA első női polgármestere lett Susanna Salter

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra