Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az iraki diktátorfeleség, Szádzsida Tulfáh rejtélyes élete

2018. június 18. 11:26 Múlt-kor

Egy diktátor feleségének lenni nem mindig egyszerű feladat. Ezt valószínűleg Szádzsida Tulfáh, Szaddám Huszein özvegye is megtapasztalhatta, akinek személyiségéről és életéről leginkább csak pletykákból tudunk tájékozódni.

<

Szádzsida Tulfáh életéről rendkívül keveset tudunk. Annyi bizonyos, hogy édesapja az iraki Baasz Párt egyik prominens alakja és Bagdad kormányzója, Hajralláh Tulfáh volt. Tulfáh emellett a későbbi diktátor, Szaddám Huszein anyai nagybátyja, majd 10 éves korától lényegében nevelőapja is volt. A két fiatal unokatestvér jövendőbeli házasságát szüleik még kisgyermekkorukban döntötték el és a frigy végül valamikor 1958 körül köttetett meg (ekkor már mindketten 21 évesek voltak.)

Szaddám és Szádzsida házasságából a következő évtizedekben két fiú és három leánygyermek született. Szaddám alakját, hatalomra kerülését követően, az iraki propaganda gyakran festette le rajongó férjként és apaként, de ennek valóságtartalmáról nem sokat tudunk. Szádzsida szinte sose jelent meg a nyilvánosság előtt, alakjáról azonban számos – természetesen ugyancsak bizonytalan hitelű – szóbeszéd terjengett.

Szádzsida állítólag igencsak kedvét lelte a Szaddám által biztosított gazdagságban, amit arra használt fel, hogy ruhatárát és ékszerkészletét mindig a legdrágább európai luxustermékekkel töltse fel. Egy másik pletyka szerint mindent megtett azért, hogy „világos bőrűnek” tűnjön, ezért annyi púdert kent magára, hogy aki találkozott vele, azt gondolhatta, hogy valaki éppen leöntötte liszttel. A bagdadi boltosok ugyanakkor tartottak az iraki „first lady” látogatásától, ugyanis az hírlett róla, hogy gazdagsága ellenére, sosem fizeti ki a teljes árat.

Más beszámolók szerint Szádzsida épp oly kegyetlen természetű volt, mint férje. A Huszein-háztartásból kiszűrődő pletykák szerint az asszony nagyon rosszul bánt a személyzettel, egy alkalommal pedig azzal büntette saját kutyáját – amiért az megharapta őt –, hogy kikötözte a forró napra, hogy ott haljon szomjan.

Szaddám és Szádzsida kapcsolatáról lefestett idilli kép az 1980-as évek második felére teljesen összeomlott. Már korábban is pletykáltak arról, hogy a diktátor szeretőket tart, 1986-ban azonban már teljesen nyíltan felvállalta kapcsolatát egy Szamíra as-Sahbandart nevű nővel. Szamíra férje – valószínűleg Szaddám embereinek „inspirálására” és józan eszére hallgatva – belement abba, hogy elváljon, ugyanakkor a vérig sértett Szádzsida már nehezebb diónak bizonyult – főleg miután elterjedt a hír, hogy Szaddám titokban feleségül vette Szamirát is.

A magánéleti botrány a diktátor-család belső feszültségeit is kiélezte. Szaddám és Szádzsida legidősebb fia, Udaj Huszein 1988 október 18-án egy Egyiptomban, Hoszni Mubarak és felesége, Suzanne Mubarak által szervezett estélyen a vendégek szeme láttára verte agyon – majd lőtte le – apja egyik testőrét, Kamel Hana Gegeót. Gegeo bűne az volt, hogy ő mutatta be Szamírát a diktátornak. Később Szádzsida bátyja, és Irak hadügyminisztere, Adnán Hajralláh Tulfáh állítólag szintén élesen kikelt veje félrelépése miatt – majd 1989 május 4-én egy helikopterbalesetben életét vesztette. Utóbbi esetről sokan máig úgy tartják, hogy az iraki diktátor utasítására elkövetett merénylet volt.

A botrányokat követően Szádzsida egyre több képen is videófelvételen jelent már meg Szaddám társaságában, minden bizonnyal azért, hogy a propaganda orvosolni tudja a „tisztes családapa” képén esett sebeket.

Irak 2003-as amerikai invázióját és Szaddám bukását követően Szádzsida sorsa még rejtélyesebbé vált. Míg a Huszein-család legtöbb tagjáról tudjuk, hogy mi történt velük (a két fiú, Udaj és Kuszaj életét vesztette egy amerikai támadásban, míg a három lány a jordán királyi család védelmét élvezi egy ismeretlen helyszínen), addig Szádzsida hollétéről ismét csak pletykák terjengenek. Egyesek szerint Katarban talált menedékre, míg az iraki kormány azzal vádolja őt és legidősebb lányát, hogy szunnita felkelőket pénzelnek Irakban. 2015-ben felröppent a hír, hogy a már jócskán 70-es éveiben járó Szádzsida elhunyt, de ezt a család többi tagja határozottan cáfolta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az iraki diktátorfeleség, Szádzsida Tulfáh rejtélyes élete

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra