Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Feltárul a kelta nyelv eredete

2003. július 8. 10:34

Féltucat gall és latin kétnyelvű felirat alapján lehetővé vált a kelta nyelv eredetének meghatározása.

<

Filogenetikus kronológia

a VIII. századi Book of Kells,
latin nyelven - kelta betűkkel
A Brit Tudományos Akadémia közleményeiben megjelent tanulmány szerzői szerint az indo-európai ősnyelv i.e. 8100 ą 1900 évvel keletkezett, a kelta nyelv i.e. 3200 ą 1500 évvel érkezett a szigetországba.
Peter Forster, cambridge-i molekuláris genetika professzor és Alfred Toth, zürichi nyelvész kutatásának elsősorban a kelta és gall indo-európai nyelvek elemzése, pontosabban kétnyelvű gall-latin feliratok segítségével leszármazásuk térképszerű felrajzolása a célja.
Legujabb tanulmányuk alapján a kelta nyelv az indo-európai közös tőről i.e. 3200 körül szakadt le. A gall verzió, vagyis a kontinentális kelta Európában maradt, a brit verzió, vagyis a szigetországi kelta pedig egy hullámban Britanniába költözött. Britanniában aztán a kelta megint kétfelé ágazott: a britonic (p-kelta), vagyis a velszi és a breton, illetve goidelic (q-kelta) vagyis az ír és a skót gael változatra.
A cambridge-i Egyetem McDonald Régészeti Kutatóintézetében zajló kutatás vezetője Peter Forster szerint "Az egy hullám elmélet és a filogenetikus datálás megerősíti Colin Renfrew régész hipotézisét, miszerint nyelvünk a neolitikus időszak első földművelőitől származik. Ezek a földművelők Anatolián keresztül a Közel-Keletről érkezhettek." - írja a Discovery.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Feltárul a kelta nyelv eredete

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra