Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Pedofil hajlamú volt-e az Alice Csodaországban írója, Lewis Carroll?

2018. június 7. 12:18 Múlt-kor

Lewis Carroll Alice Csodaországban című regénye világszerte ismert és népszerű gyermekmese, melynek főszereplőjét az író ismerőseinek egyik lánya, a regény keletkezésekor hat éves Alice Liddell inspirálta. Valódi kapcsolatuk nem feltétlenül volt teljességgel ártatlan, és lehetséges, hogy ez vezetett az író és a Liddell család viszonyának megromlásához.

<

A felszínen az Alice Csodaországban, valamint folytatása, az Alice Tükörországban keletkezésének története teljességgel ártatlannak hat. Az ihlet 1858-ban érte Carrollt (valódi nevén Charles Lutwidge Dodgson), amikor egy csónakban evezett Henry Liddell három lányával, Alice, Edith és Lorina Liddell-lel. Henry Liddell az Oxfordi Egyetem részét képező Christ Church főiskola dékánja volt, Carroll ekkor már itt tanított matematikát. A piknikezni induló társaságot Carroll egy Alice nevű lány hihetetlen kalandjairól szóló történettel szórakoztatta. Az ekkor hat éves Alice-t rabul ejtette az író bolondos története, és arra kérte, írja le neki. Carroll ezt megtette, majd megosztotta a történetet más ismerősei gyermekeivel is, ami után rájött, hogy nagy sikert is arathat vele. A regény keletkezésének körülményei azonban nem biztos, hogy ártatlanok voltak.

Carroll, a gyermekfotós

Alice Liddell csupán három éves volt, amikor először találkozott Lewis Carroll-lal. Az író ekkoriban fényképészettel is foglalkozott, és miután összebarátkozott a Liddell családdal, megengedték neki, hogy fényképeket készítsen lányaikról. Carroll azt mondta a családnak, hogy kertjükben olyan tökéletes módon süt a nap, hogy máshol nem is tudná elképzelni a fényképezést, az aranyos gyermekeket pedig vétek lenne nem fotóalanyokká tenni. Több ismerőse gyermekét is hasonlóképpen fényképezte, általában szülői felügyelet mellett.

A család hozzájárult, örülvén, hogy egy igazi fényképész ilyen nagy érdeklődést mutat irántuk. Úgy tűnik, teljesen rendben volt számukra, hogy a húszas évei végén járó Carroll a kislányaikat fényképezze. Az általa készített több ezer fotó között azonban előfordul néhány, amely ma aggodalommal töltene el bármilyen szülőt. Az egyiken például Alice válláról lecsúszó, túl nagy ruhában szerepel. Fennmaradt néhány rajz is, amelyeken a kislányok meztelenül vannak a tengerparton. A legproblémásabb kép azonban az, amelyiket Carroll a magángyűjteményében tartott, és csak halála után került elő: ezen Alice idősebb, de még serdülőkor előtt álló nővére, Lorina teljesen meztelen.

Megjegyzendő, hogy a viktoriánus Angliában még képeslapokon is szerepeltek meztelen gyermekalakok, amelyeket a kor ízlése az ártatlanság jelképeiként értelmezett. Meglehet tehát, hogy emiatt még a meztelen gyermekek fényképezése sem keltett megütközést a Liddell családban, vagy bárki másban.

A hiányzó naplóoldalak

A Liddell családdal való ismeretsége alatt Carroll igen precíz naplót vezetett. Ennek nagy része máig fennmaradt – de az 1858 és 1862, Alice hat és tíz éves kora közötti éveket tárgyaló részek valamilyen okból hiányoznak. A családdal való viszonya megromlása után valamilyen okból akár maga Carroll is eltávolíthatta ezeket a részeket. Az egyetlen nyom, amely rendelkezésre áll, Carroll egyik unokahúgától van, aki egy oldalt olvasott a hiányzó részből (hogy annak eltávolítása előtt vagy után, azt nem tudni, mint ahogy azt sem, ki távolította el), és feljegyzést készített annak tartalmáról: „L.C. megtudja Mrs. Liddelltől, arról keringenek híresztelések, hogy arra használja a gyermekeket, hogy udvarolhasson nevelőnőjüknek” – írta Carroll unokahúga. „Azt is mondják, hamarosan Inának kezd majd udvarolni.”

Az „L.C.” monogram jelöli Carrollt, Ina pedig vélhetően a meztelenül is fényképezett Lorinát. Nem tudni biztosan, hogy a Liddell család tudott-e a képről, de eszerint nem zavarta őket az idősebb férfi érdeklődése lányuk iránt. Lehetséges alternatív magyarázat „Ina” kilétére, hogy Mrs. Liddellt, a lányok édesanyját is Lorinának hívták. A naplóból eltávolított részekre az a magyarázat is felmerült, hogy a hamarosan felnövő Lorinát nem akarták kellemetlen helyzetbe hozni a későbbiekben – ezen elmélet szerint ő kezdett túlságosan Carrollhoz kötődni, és nem fordítva.

Carroll azonban lehetséges, hogy nem volt annyira elégedett: a Liddell családban fennmaradt az az információ, hogy az író megkérte tőlük az akkor tizenegy éves Alice kezét, erre azonban nemleges volt a válaszuk (az ilyen korai lánykérés szintén nem volt szokatlan a korban – Carroll öccse például felesége kezét annak 14 éves korában kérte meg, majd hat évre elhalasztották az esküvőt).

A híresztelésekkel kapcsolatos figyelmeztetés után Carroll hat hónapig el volt tiltva a Liddell-lányoktól. Keményen dolgozott azért, hogy visszakerüljön a család kegyeibe, és 1864 májusában újra látogatóba mehetett. Ekkor ismét el akarta vinni csónakázni a lányokat, édesanyjuk azonban ezt nem engedélyezte, és tudtára adta, hogy sem most, sem a későbbiekben nem lehet velük egyedül. A hiányzó naplórészletek miatt nem tudhatjuk, pontosan mi történt, azonban valami biztosan megváltozott.

Carroll néhányszor még találkozott életében Alice-szel, de mindig Mrs. Liddell jelenlétében. Később aztán Alice egy Reginald Hargreaves nevű krikettjátékoshoz ment feleségül, és eladta az Alice Csodaországban Carroll által neki ajándékozott korai kéziratát. Lewis Carroll sosem házasodott meg, és tucatnyi más irodalmi műve közül egyik sem aratott akkora sikert, mint az Alice által inspiráltak.

Carroll szexualitásával kapcsolatban rengeteg spekuláció folyt az évtizedek során, az esetleges pedofil hajlamokat emlegető vádak esetében azonban fontos megjegyezni, hogy ezek nem kis részben abból fakadnak, hogy míg a Liddell-lányokkal nem csak naplójában dokumentáltan, de az Alice-könyvek miatt köztudottan is sok időt töltött, kevesebb feljegyzés maradt fenn felnőtt nőkkel való viszonyról a nőtlen Carroll esetében. Ennek egyik oka az, hogy hírnevüket féltve családja igyekezett elfojtani a viszonyairól szóló híreszteléseket. Valójában, ahogy a Liddell-lányok nevelőnőjével kapcsolatos eset, valamint saját naplója más időszakokban keletkezett részei is mutatják, Carrollnak több viszonya is volt, néha házas nőkkel is. A Liddell családdal való szakítás hátterében pedig könnyen lehetett az is, hogy Carroll összekülönbözött egyetemi kérdésekben Henry Liddell-lel. A vita valószínűleg még sokáig folytatódni fog.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pedofil hajlamú volt-e az Alice Csodaországban írója, Lewis Carroll?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra