Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Előkerült Nagy Konstantin szobrának másfél évszázada elveszett ujja

2018. június 4. 10:57 MTI

Hosszú idő után újra egyesülhet Nagy Konstantin római császár bronzszobrának mutatóujja és keze. Az elveszett szobortöredékre Giampietro Campana  római bankár és műgyűjtő gyűjteményében bukkantak rá a francia kutatók, akik éppen ókori szobrokat tanulmányoztak.

<

Megtalálták a párizsi Louvre-ban Nagy Konstantin római császár bronzszobrának hiányzó mutatóujját.
A császár óriási szobrának maradványait a római Capitoliumi Múzeumban őrzik, azonban most a francia múzeum felfedezte, hogy a testrész már 1863 óta náluk van.

Az elveszett szobortöredékre Giampietro Campana  római bankár és műgyűjtő gyűjteményében bukkantak rá a francia kutatók, akik éppen ókori szobrokat tanulmányoztak. A bankár gyűjteményéhez még III. Napóleon idejében jutottak hozzá, és egy külön kiállítást terveznek annak bemutatására az idei év végétől.

A római múzeum igazgatója szerint az ujját még 1564-ben szedték le a szoborról, akkor amikor a földgömböt is amelyet a kezében tartott. A gömböt egy kilométerkőre helyezték a híres római Via Appia úton.

A császár kezéről már egy 1759-es metszeten is hiányzott az ujj. A római múzeum azt fontolgatja, hogy az uralkodó kezét kölcsönadja a Louvre tervezett kiállítására, hogy az ujjal újra egyesülhessen. A francia Louvre pedig azon a megoldáson gondolkodik, hogyan tudná megengedni azt, hogy mindkettőt Rómában állíthassák ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Előkerült Nagy Konstantin szobrának másfél évszázada elveszett ujja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra