Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Audrey Hepburn öt különös szokása

2018. május 4. 13:55 Jeki Gabriella

Minden idők egyik legbájosabb színésznőjeként ismertük. Szépsége és finom megjelenése tagadhatatlan. Nagy divatikon, az UNICEF jószolgálati nagykövete és odaadó anya volt. Pontosan 89 éve született Audrey Hepburn.

<

Hitt a számok misztériumában

A világ legszebb és legnépszerűbb színésznőjeként ünnepeljük még ma is. Az Oscar-díjas színésznő mindössze alig 39 éves volt, amikor úgy döntött, hátat fordít a filmezésnek, hogy gyermekeinek szentelje életét, és az ENSZ gyermeksegélyezési alapjánál humanitárius szolgálatot teljesítsen.

„Hiszek a rózsaszín világban. Hiszem, hogy a nevetés a legjobb kalóriaégető. Hiszek a csókban, lehetőleg sok csókban. Hiszek abban, hogy erősnek kell lennünk, mikor úgy tűnik, hogy minden rosszra fordul. Hiszek abban, hogy a boldog lányok a legcsinosabbak. Hiszek abban, hogy a holnap egy újabb nap! Hiszek a csodákban” – mondta egyszer Audrey Hepburn.

A báj és az elegancia megtestesítője 1929. május 4-én született Brüsszelben Audrey Kathleen van Heemstra Ruston néven, Joseph Victor Anthony Ruston és Ella van Heemstra bárónő gyermekeként. Édesapja, később anyai nagymamája után Hepburn-Rustonra módosította a nevét. Traumákkal teli gyerekkorának nyomait egész életében magán viselte. Összesen öt alkalommal jelölték a világ legrangosabb filmes díjának számító Oscarra, de emellett számos elismerés büszke birtokosaként élhette életét. Persze, ahogy minden embernek, így neki is akadt néhány különös szokása.

Audrey Hepburn hitt a számok mélyebb jelentésében és erejében. És ahogy a futball rajongók mindent tudnak a számok fontosságáról, úgy a színésznő is szeretett mélyen elmélyülni a számmisztika világában. Audrey Hepburn kedvenc száma az 55-ös volt, ám nem csupán ennyi. Hitt abban, hogy ez a szám szerencsét hoz az életében. Nem véletlenül. Az 55-ös számot viselte ugyanis az öltözőszobája, amelyet a Római Vakáció során használt. A kötődés egyértelmű: ez a film hozta meg Audrey első, igazi színésznői szerepét és nem mellesleg egy arany Oscar szobrocskát is jelentett.

Később szintén az 55-ös számú öltözőt kérte és kapta, amikor élete legbájosabb és legelragadóbb alakítását nyújtotta a Capote Breakfast at Tiffany című regényéből készült Álom luxuskivitelben című filmben. Az filmben alakított Holly Golightly a mai napig az elegancia és az elbűvölő stílus szinonimája. Audreyt ekkor már divatikonként is ünnepelték, amelyben nagy szerepet játszott, hogy Hubert de Givenchy a múzsájának nevezte a színésznőt, és kifejezetten a filmhez tervezett számára egy azóta is divattörténelemmé vált fekete kisestélyit.

Végül azonban a számmisztika sem tudta megmenteni a bukástól. Hiába a korábbi sikerek, az 55-ös szám az öltözőjének ajtaján. A Párizsi mesék (Paris, when it sizzes) című, 1964-es filmjét a Variety magazin kritikusai „mocsári mályvasúlyú giccsként” illettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Audrey Hepburn öt különös szokása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra