Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Visszatértek Irakba az amerikai áruházlánc által kicsempészett leletek

2018. május 4. 10:52 MTI

Visszakerült Irakba az a több ezer ősi kőtábla, pecsét és egyéb értékes régészeti lelet, amelyek a művészeti és kézműves cikkek árusítására szakosodott oklahomai Hobby Lobby cég közbenjárásával érkeztek illegálisan az Egyesült Államokba.

<

A Hobby Lobby nevű amerikai áruházlánc tavaly júliusban beleegyezett abba, hogy hárommillió dollár büntetést fizessen, és lemondjon a több ezer ősi iraki műtárgyról, köztük ékírásos kőtáblákról és kövekről, amelyeket a Közel-Keletről csempésztek az Egyesült Államokba úgy, hogy szándékosan meghamisították a termékek eredetlevelét.

A Hobby Lobby 2010 decemberében írt alá szerződést több mint 5500 műtárgy megvásárlásáról 1,6 millió dollár értékben. A szállítólevélen egy dubaji székhelyű kereskedő agyagcsempeként tűntette fel az árut, amelynek eredetét is meghamisította: Törökországot jelölték meg a papírokon. 2011-ben egy izraeli kereskedőtől nagyjából ezer darab agyagbullát kapott a cég szintén hamis eredetigazolással.

A szállítmányokat a szövetségi hatóságok annak idején lefoglalták. Steve Green, a Hobby Lobby elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a vállalatnak jobban kellett volna felügyelnie a beszerzéseket, és utánajárnia a beszerzés körülményeinek. Az Egyesült Államok Bevándorlási és Határvédelmi Hivatalának illetékesei szerdán adták át a műtárgyakat Irak amerikai nagykövetének, Fareed Yasseen-nek Washingtonban. A Hobby Lobby egyelőre nem reagált a tárgyak visszakerülésének hírére.

Steve Green nevéhez fűződik az 500 millió dollárból megvalósult washingtoni Bibliamúzeum, amely tavaly novemberben nyitotta meg a kapuit. Az amerikai főváros szívében, a National Mall szomszédságában álló nyolcemeletes intézményben a családi gyűjtemény részét képező Holt-tengeri tekercsek, ősi kéziratok és Elvis Presley bibliája is helyet kapott. A múzeum illetékesei szerint az Irakból csempészett műtárgyak soha nem tartoztak az intézmény gyűjteményébe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Visszatértek Irakba az amerikai áruházlánc által kicsempészett leletek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra